...
Rengörning av skärbräda

Så oljar du in din skärbräda

nov 14, 2023 | Tips & tricks

Att underhålla din skärbräda är avgörande för att förlänga dess livslängd och säkerställa matens hygien. I den här artikeln går vi igenom hur du kan olja in skärbräda på bästa sätt, vilka produkter som är mest lämpliga, och hur du på ett effektivt sätt rengör och underhåller den.

Skötselråd för träskärbrädor

För att din träskärbräda ska hålla sig i gott skick över tid, är det viktigt att följa några grundläggande skötselråd.

Börja med att olja in din träskärbräda med någon av oljorna vi nämner här nedan innan du använder den för första gången.

Detta hjälper till att mätta träets porer och skapar en skyddande barriär mot fukt och matrester. När din skärbräda börjar kännas torr, är det dags att upprepa oljebehandlingen.

Efter varje användning av skärbrädan är det viktigt att du rengör den noggrant. Använd varmt vatten och ett milt diskmedel för att ta bort matrester och andra föroreningar.

Se till att skrubba ytan ordentligt, men var försiktig så att du inte skadar träets yta. Efter rengöringen, skölj av skärbrädan med rent vatten.

Efter sköljningen är det viktigt att torka skärbrädan väl. Använd en ren handduk eller låt den lufttorka för att säkerställa att all fukt försvinner.

Att låta skärbrädan förbli våt kan leda till att träet sväller och i värsta fall börjar mögla eller spricka.

Olja in din skärbräda
En välvårdad skärbräda, behandlad med naturliga metoder, känns riktigt bra i köket.

Varför är det viktigt att olja in skärbrädan?

Att olja in skärbräda hjälper till att skydda träet från fukt, vilket minskar risken för att den ska spricka och vrida sig.

Regelbunden behandling av skärbrädan bevarar dess utseende och hygieniska egenskaper.

Vilken olja ska man ha till skärbräda?

Det finns olika typer av oljor att välja mellan när du ska behandla skärbräda. De mest populära valen inkluderar:

 1. Mineralolja: En luktfri och smaklös olja som är säker att använda på ytor som kommer i kontakt med mat.
 2. Paraffinolja med bivax: Ger en hårdare yta och extra skydd tack vare bivaxets vattenavstötande egenskaper.
 3. Olja in skärbrädan med rapsolja: En tillgänglig matolja, men den kan härskna över tid.

Hur du oljar in skärbrädan

1. Rengöra skärbräda i trä

Innan du börjar, är det viktigt att grundligt rengöra skärbräda trä. Använd mild diskmedelslösning och varmt vatten för att ta bort matrester och fläckar. Torka den sedan noggrant.

2. Slipa skärbräda i trä

Om din skärbräda har blivit repig eller ojämn, börja med att försiktigt slipa ytan med fint sandpapper.

3. Applicera oljan

Häll en liten mängd olja på skärbrädans yta. Använd en ren trasa eller en svamp för att fördela oljan jämnt över hela ytan.

4. Låt oljan sjunka in

Låt oljan tränga in i träet i minst ett par timmar, eller över natten för bästa resultat.

5. Torka bort överskottet

Torka bort eventuellt överskott av olja med en ren trasa.

Underhåll och skötsel av skärbrädan

För att bibehålla din skärbrädas kvalitet, rekommenderas att du regelbundet rengör och oljar in den. Hur ofta beror på användning, men en bra regel är att behandla skärbräda med olja ungefär en gång i månaden.

Att regelbundet olja in skärbräda är ett enkelt men viktigt steg för att förlänga dess livslängd och säkerställa att den förblir hygienisk och funktionell.

Genom att välja rätt olja och regelbundet underhålla skärbrädan, skyddar du inte bara din investering, utan också din mat och hälsa.

Ytterligare tips för skärbrädans underhåll:

Att underhålla din skärbräda är avgörande för att förlänga dess livslängd och säkerställa matens hygien. Vi har redan gått igenom hur du oljar in skärbrädan, och nu ska vi titta närmare på hur du kan rengöra den på ett effektivt och miljövänligt sätt.

rengöra skärbrädan med citron och salt

Hur rengör du skärbrädan?

Skärbrädan är en plats i köket där bakterier lätt kan frodas, särskilt om den inte rengörs ordentligt efter varje användning.

Ett klassiskt husmorsknep för att hålla skärbrädan ren och fri från bakterier är att använda vanligt salt. Salt fungerar naturligt bakteriedödande och är dessutom miljövänligt.

För att rengöra din träskärbräda med salt, följ dessa steg:

 1. Börja med att diska av skärbrädan ordentligt.
 2. Gnid sedan in skärbrädan med salt. Låt saltet verka i cirka 20-30 minuter.
 3. Skölj bort saltet och diska av skärbrädan en gång till.
 4. Nu är din skärbräda ren och fräsch igen.

Om din skärbräda har absorberat lukter eller om det finns envisa matrester, kan du använda en citron. Citronens syra hjälper till att bryta ner matrester och neutralisera dåliga lukter.

För att använda citronmetoden, gör så här:

 1. Rengör skärbrädan ordentligt.
 2. Pressa ut saften ur en halv citron och gnid saften över skärbrädan.
 3. Strö över salt och gnugga ytan. Låt detta verka i 20-30 minuter.
 4. Skölj bort saltet och diska av skärbrädan en gång till.
 5. Din skärbräda är nu inte bara ren, utan också fräsch.

Dessa enkla, men effektiva metoder för att rengöra din skärbräda garanterar att du håller den i bästa möjliga skick.

Genom att regelbundet rengöra och underhålla din skärbräda säkerställer du inte bara hygien i ditt kök utan också längre livslängd på skärbrädan.

Genom att följa dessa enkla steg kan du försäkra att din skärbräda håller sig i bästa möjliga skick, vilket bidrar till en mer njutbar matlagningsupplevelse.

Att vårda din skärbräda är inte bara praktiskt, det är också ett sätt att visa uppskattning för de redskap som hjälper dig att skapa underbara maträtter.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.