...
Rosta hasselnötter

Rosta hasselnötter

okt 14, 2023 | Snacks, Nyttiga snacks

Att rosta hasselnötter är en delikatess som har njutits av människor genom tiderna. De har en rik, nötig smak som blir ännu djupare och mer aromatisk när de rostats. Hasselnötter är inte bara delikata, de är också packade med näringsämnen som hjärt-hälsosamma fetter, protein och vitaminer.

Du kan rosta hasselnötter i ugn eller om du vill rosta hasselnötter i stekpanna.

Rostade hasselnötter i ugn

 1. Värm ugnen till 180°C. Medan ugnen värms upp, förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
 2. Krydda Nötterna: Lägg hasselnötter, olivolja, salt, peppar och valfria kryddor i en skål och blanda väl så att nötterna är helt täckta med olja och kryddor.
 3. Sprid ut de kryddade hasselnötterna på den förberedda bakplåten i ett enda lager. Se till att nötterna inte överlappar varandra för att säkerställa jämn rostning.
 4. Rosta: Placera bakplåten i ugnen och rosta hasselnötterna i 10-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna och doftar gott. Det kan vara bra att skaka om plåten halvvägs genom rostningen för att säkerställa jämn rostning.
 5. Kylning: Ta ut nötterna från ugnen och låt dem svalna på bakplåten. De kommer fortsätta att krispa till sig när de svalnar.
 6. Servering: Njut av de rostade hasselnötterna som en härlig snack, eller som en krispig topping på sallader, pastarätter eller varmrätter.

Rosta hasselnötter i stekpanna

 1. Hetta upp en torr stekpanna utan matfett och lägg i hasselnötterna. Skaka om då och då.
 2. Skaka om: Efter ett tag “poppar” nötterna och skalen spricker. Skaka om då och då så inte nötterna bränns.
 3. Ta bort skalet: När köket börja få en lukt av nötter och de fått lite färg är det lätt att gnida av det tunna mörka skalet.
Ta bort skalet på hasselnötter

Ta bort skalet på din rostade hasselnötter

Om du väljer att inte ha någon olja utan rostar dem i ugnen eller steker i stekpannankan du ta bort skalet. Hasselnötternas skal kan ha en bitter smak. För att ta bort skalen, lägg hasselnötterna i en ren kökshandduk och gnugga försiktigt ihop.

Variationer:

 • Kryddvariationer: Pröva olika kryddblandningar som italienska örter, chili och lime, eller kanel och socker för att skapa unika smakprofiler.
 • Nötvariationer: Använd samma rostningsprocess med andra nötter som valnötter eller mandlar för att variera smak och textur.

Tillbehör som passar:

Rostade hasselnötter är en underbar tillägg till en mängd olika rätter. De kompletterar sallader, varma rätter, och desserter med sin krispiga textur och rika, nötiga smak.

De går också utmärkt ihop med ost och choklad, och kan användas för att skapa gourmet-snacks och desserter.

Tips och Trick:

 • Tiden och tajmingen för rostning: Hasselnötter kan brännas lätt om de lämnas i ugnen för länge. Det är viktigt att hålla koll på tiden och eventuellt kontrollera nötterna under rostningsprocessen för att säkerställa att de inte bränns.
 • Jämn rostning: Skaka om bakplåten halvvägs genom rostningen för att hjälpa till att rosta nötterna jämnt.
 • Förvaring: Rostade hasselnötter håller sig bäst i en lufttät behållare för att behålla sin krispighet. Det är även möjligt att förvara dem i frysen om du planerar att lagra dem under en längre tid.

Förvaring och Hållbarhet:

 • Rostade hasselnötter kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till två veckor. För längre förvaring, överväg att frysa dem i en lufttät behållare där de kan hålla sig i upp till 3 månader.
 • Det är viktigt att låta hasselnötterna svalna helt innan de förvaras för att förhindra kondensbildning, vilket kan leda till mjuka nötter.

Rosta hasselnötter

5.0 from 3 votes
Tillagning

15

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 200 g hasselnötter (hela och naturella)

 • 1 msk olivolja

 • 1/2 tesked havssalt

 • 1/2 krm svartpeppar direkt från kvarn

 • Valfri krydda: rosmarin, timjan eller chiliflakes för extra smak

Gör så här

 • Ställ in ugnen på 180°C.
 • Lägg hasselnötter, olivolja, salt, peppar, och valfria kryddor i en skål. Blanda väl så att nötterna är väl täckta.
 • Sprid ut de kryddade hasselnötterna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper eller en silikonmatta. Se till att nötterna är i ett enda lager och inte överlappar varandra.
 • Rosta hasselnötterna i 10-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna och doftar gott. Det kan vara bra att skaka om plåten halvvägs genom rostningen för att säkerställa jämn rostning.
 • Ta ut nötterna från ugnen och låt dem svalna på bakplåten. De kommer fortsätta att krispa till sig när de svalnar.
 • Servera som en hälsosam snack eller som en topping till sallader och andra rätter.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga Frågor:

 1. Kan jag använda andra oljor istället för olivolja?
  • Ja, andra oljor som kokosolja eller rapsolja kan också användas för att rosta hasselnötter. Varje olja kommer att ge en något annorlunda smak och det är bäst att experimentera för att hitta den som du föredrar.
 2. Hur vet jag när mina hasselnötter är perfekt rostade?
  • Nötterna bör vara gyllenbruna och ha en rik, nötig doft när de är klara. Det kan också vara bra att prova en nöt för att säkerställa att de har rostats till din önskade smaknivå.
 3. Kan jag rosta hasselnötter i en stekpanna istället för i ugnen?
  • Ja, hasselnötter kan rostas på spisen i en stekpanna över medelvärme. Det är viktigt att röra om dem ofta för att förhindra att de bränns.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.