...

Hemgjorda rostade kikärtor – krispigt och mättande

okt 3, 2023 | Nyttiga snacks, Snacks

Nu tänker jag visa dig steg för steg hur ni kan göra fantastiskt krispiga och läckra rostade kikärtor hemma! Kikärtor är inte bara goda, de är också fulla av näring och supermättande.

Vad är rostade kikärtor?

Rostade kikärtor är en typ av maträtt som folk älskar för dess smak och knapriga yta. Du tar bara kikärtor, torkar dem och lägger dem i en ugn eller stekpanna för att rosta.

Sedan blandas de med olja, kryddor och salt. Det blir ett gott mellanmål eller extra till maträtter. Du kan rosta kikärtor med olika smaker som vitlök, paprika och het chili.

Fördelarna med att inkludera kikärtor i kosten

Kikärtor är toppen för din kropp. De har mycket protein och fiber. Om du äter kikärtor, blir du mätt snabbt och äter mindre socker. För veganer och vegetarianer är kikärtor ett bra val.

De ger protein som kroppen behöver. Man kan ha rostade kikärtor i maten eller äta dem som snacks.

Ingredienser

Att rosta kikärtor kräver bara några enkla ingredienser – kikärtor, olja och dina favoritkryddor. Låt oss kika på varje ingrediens för att se hur de bidrar till den totala smaken och texturen av dessa ljuvligt krispiga snacks.

Kikärtor: Konserverade eller blötlagda och kokta

När det kommer till kikärtor har du två huvudalternativ att välja mellan: konserverade eller blötlagda och kokta. Låt oss jämföra dessa två alternativ.

 Konserverade kikärtorBlötlagda och kokta kikärtor
PrepareringÄr redan tillagade och redo att ätas direkt ur burken.Kräver blötläggning och kokning, vilket kan ta flera timmar.
SalthaltKan innehålla en del salt, vilket kan vara något att tänka på för de som vill begränsa sitt saltintag.Låter dig kontrollera salthalten eftersom du själv kan välja hur mycket salt du vill tillsätta under kokningen.
SmakKan ibland ha en något metallisk smak på grund av konservburken.Har en mer naturlig smak av kikärtor eftersom de inte har någon påverkan från konservburken.
PrisÄr oftast dyrare än blötlagda och kokta kikärtor.Kan vara billigare än konserverade kikärtor, och ger dig mer kontroll över tillagningen.

Jag brukar föredra att använda blötlagda och kokta kikärtor när jag gör rostade kikärtor för jag tycker att de ger en bättre smak och textur. Men det finns absolut inget fel med att använda konserverade kikärtor om du vill spara lite tid. Oavsett vilket alternativ du väljer, kommer du att få njuta av ett hälsosamt och smakrikt tillbehör eller snacks.

Olja: Vilken typ rekommenderas?

För att rosta kikärtor hemma, välj olivolja eller solrosolja. Dessa oljor smakar bra och är bra att använda när du lagar mat. Blanda oljan med torkade kikärtor och andra ingredienser.

Det ger en god smak till dina rostade kikärtor. Men kom ihåg, alla oljor fungerar inte på samma sätt. Olivolja och solrosolja ger bäst resultat för rostade kikärtor.

Kryddning: Populära val och kombinationer

Kryddor ger rostade kikärtor sitt kick. Paprika pulver och vitlök är en perfekt blandning. Du kan testa andra smaker också. Testa att mixa kikärtorna med både söt och het paprika.

Ta extra vitlök om du gillar det starkt. Du kan även prova indiska smaker som curry eller garam masala. Eller varför inte göra dem söta? Lite kanel och socker gör dem till en läcker efterrätt.

Passar mycket bra ihop med hummus eller syrlig rödkål. Det handlar om att våga prova nya kombinationer. Och kom ihåg, det finns inga fel när det kommer till smaker, bara olika tycken!

Steg för steg: Hur man gör rostade kikärtor

Rostade kikärtor kan kryddas på många olika sätt

Förbereda kikärtor är enkelt och rakt på sak. Skölj först kikärtorna ordentligt, torka dem väl och avlägsna eventuella hinnor. Blanda sedan kikärtorna med olja och dina favoritkryddor.

Lägg dem på en plåt och rosta i ugnen tills de blir krispiga. Glöm inte att vända på dem då och då för att få en jämn rostning.

Förberedelse: Sköljning, torkning och avlägsnande av skinn

Om jag använder mig av köpta färdiga ärtor sköljer jag kikärtorna noggrant. Sedan torkar jag dem väl med en ren handduk. En viktig del är att ta bort skinnen. Detta steg tar tid men gör kikärtorna mer krispiga.

Efter det är kikärtorna redo att rostas.

Krydda: Hur man blandar kikärtor med olja och kryddor

Först är det dags att ge smak till kikärtorna. Jag lägger dem i en skål och häller i lite olja. Sedan vänder jag om dem så allt blandas väl. Nu är det dags för de goda kryddorna! Jag gillar vitlök, paprika och flingsalt, men du kan testa vad du vill.

Sprid ut dem på en plåt efter det. Se till att de inte ligger för tätt så de blir riktigt rostade. De ska vara 200 grader i ugnen. Där ska de bli till rostade kikärtor i ugn, ett perfekt snacks!

Rostning: Ugnstemperatur och tid för bästa resultat

För att rosta kikärtor i ugnen, ställ in temperaturen till 200 grader. Ge dem sedan 35 till 40 minuter för att bli klara.

Om du vill kan du även prova att sätta dem i en torr stekpanna först, innan du tillsätter olivolja och kryddor som vitlök och paprika. Prova och se hur det blir! Detta kan göra dina rostade kikärtor ännu godare.

Variationer av receptet

Jag älskar att experimentera med olika smaker när jag rostar mina kikärtor. Ett tips är att prova söta varianter, till exempel genom att blanda kikärtorna med lite socker och kanel innan rostning.

Om du gillar mer krydda, går det bra att lägga till chili, curry eller dina favoritkryddor. Jag tycker också om att dra inspiration från olika matkulturer för att skapa nya smak-kombinationer.

Vitlök och paprika kan också läggas till för ännu mer smak. Prova det! Du kommer inte ångra dig.

Globala smaker: Inspiration från olika kök runt om i världen

I mitt kök har jag många roliga saker. Jag gillar att testa nya smaker från hela världen. Kikärtor är bra för det. Man kan rosta dem med alla typer av kryddor. Du kan ta inspiration från Mexiko och rosta dina kikärtor med chili och lime.

Eller kanske du gillar smaken av Indien? Prova då att rosta dem med gurkmeja och curry. En annan idé är att prova italienska smaker. Ta lite olivolja, vitlök och rosmarin. Rosta dem i ugnen sedan.

Du kommer att bli överraskad hur goda de blir!

Förvaringstips för att behålla krispigheten

För att hålla kikärtorna krispiga, är det viktigt att förvara dem rätt. Lägg dem i en lufttät behållare. Det stoppar fukt från att komma i. Så kan de inte bli mjuka. Sedan ställer du behållaren på en sval och torr plats.

Det skyddar kikärtorna från värme och fukt. Se till att de inte står i solljus. Det kan göra dem mindre krispiga. Ställ dem inte nära andra matvaror. De kan ta upp fukt därifrån och bli mjuka.

Om dina kikärtor ändå blir mjuka, lägg dem i ugnen igen. Det gör dem krispiga igen.

Användning av överbliven kikärtsvatten (aquafaba) i andra recept

Kikärtsspad är inte bara vatten, det är aquafaba! Det är bra till mycket i köket. Du kan använda det istället för ägg i kakor och tårtor. Du kan också blanda det i andra rätter för mer krämighet.

Blanda det i maten ger perfekt konsistens. Prova att baka med kikärtsspad. Det blir lika bra som med ägg. Så ta inte bara hand om kikärtorna när du gör rostade kikärtor. Spar spadet och använd det i andra recept.

Det är kul och gott!

Avslutning

Vi kan inte underskatta kikärtors hälsomässiga fördelar. De är rika på fibrer och proteiner vilket bidrar till mättad känsla. Låt oss nu upptäcka nya sätt att använda dessa krispiga godingar i våra måltider.

Kanske som en topping på sallader eller soppor? Lycka till i köket!

Hälsomässiga fördelar med kikärtor

Kikärtor är bra för kroppen. De är fyllda med proteiner. Din kropp behöver protein för att bygga och fixa delar av kroppen som huden, blodet och musklerna. Kikärtor har också mycket fiber.

Fiber gör att du känner dig mätt länge. Den stoppar också din mage från att bli sjuk.

Men det är inte allt! Kikärtor hjälper din kropp på andra sätt också. De kan göra ditt hjärta starkare. De kan även hålla ditt blodsocker stabilt. Så, om du äter rostade kikärtor, ger du din kropp mycket gott!

Inspiration för att använda rostade kikärtor i andra rätter, som sallader eller som topping på soppor

Rostade kikärtor är bra att ha i andra rätter. De är perfekta att ha på sallader. De blir som en knaprig överraskning. Du kan också använda dem som topping på soppor. Det ger soppan extra smak och textur.

Prova att lägga till rostade kikärtor med vitlök och paprika i din nästa soppa. Du kommer att ge soppan en skön kick! Kanske vill du bara äta dem som snacks. De är både knapriga och fyllande.

Hemgjorda rostade kikärtor – krispigt och mättande

5 from 4 votes
Portioner

4

Portioner
Tillagning

40

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • 1 tetrapack 1 färdigkokta kikärtor (1 ½ dl torkade om du kokar själv)

  • Olja (olivolja eller solrosolja rekommenderas)

  • Kryddor (exempelvis paprika pulver, vitlök, söt och het paprika, curry, garam masala, kanel, socker)

Gör så här

  • Skölj kikärtorna noggrant.
  • Torka dem väl med en ren handduk.
  • Avlägsna eventuella hinnor från kikärtorna för att göra dem mer krispiga.
  • Lägg kikärtorna i en skål.
  • Häll i vald mängd olja och se till att kikärtorna blandas väl med oljan.
  • Tillsätt dina favoritkryddor och blanda väl.
  • Sprid ut kikärtorna på en plåt, se till att de inte ligger för tätt.
  • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
  • Rosta kikärtorna i ugnen i 35 till 40 minuter tills de blir krispiga.
  • Vänd på dem då och då för att säkerställa jämn rostning.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Gå med i Facebookgruppen

Följ us på Facebook

Vanliga Frågor

1. Vad är rostade kikärtor?

Rostade kikärtor är en typ av snacks eller sallad gjord från kikärtor som har rostats i ugn.

2. Hur kan jag rosta kikärtor i ugnen?

För att rosta kikärtor i ugnen, följ ett recept för rostade kikärtor.

3. Kan jag använda rostade kikärtor som snacks?

Ja, du kan ha rostade kikärtor som ett mättande och krispigt snacks.

4. Är det gott att ha rosta kikärtor i sallad?

Ja, rosta kikärtor kan ge din sallad extra textur och smak.

Noah

Noah, en 30-årig svensk, är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.