...
julmustkola

Julmustkola – en festlig favorit till julen

dec 9, 2023 | Snacks, Julgodis

När julen nalkas, fylls våra hem med dofter av kanel, saffran och – ja, just det – julmust. Men har du någonsin tänkt på att denna älskade dryck kan bli en del av dina julbak? Låt mig introducera Julmustkolan, en unik och festlig godbit som garanterat kommer att bli en ny favorit under julhelgen.

Julmustens magi i kolan

Julmustkola är en innovativ twist på den traditionella kolan. Genom att tillsätta julmust med den vanliga grädden, får kolan en djup och spännande smak som påminner om allt vi älskar med julen.

Julmustens unika kryddighet kompletterar perfekt kolasötman, och skapar en underbar symfoni av smaker.

Tillagningen av julmustkolan

Att göra Julmustkola är enklare än du kanske tror. Du behöver julmust, vispgrädde, socker, sirap, smör, vitvins vinäger och lite salt. Blandningen kokas upp och låter sjuda till den når den perfekta konsistensen.

Sedan hälls smeten ut på en plåt för att stelna, och när den svalnat är det bara att skära upp i bitar och njuta.

Ett härligt sätt att njuta av Julmust

Denna kola är inte bara ett ljuvligt godis, utan också ett roligt och annorlunda sätt att njuta av den traditionella julmusten. Varför inte ge den som en julgåva? Eller kanske bjuda på under julfikat, eller varför inte som ett oväntat inslag i julgodiset?

Spännande smak

Julmustkola är en spännande nyhet på julbordet och ett perfekt exempel på hur traditionella smaker kan få nytt liv i köket.

Så i år, när du börjar planera ditt julbak, glöm inte att lägga till Julmustkola på listan – den kan bli den nya stjärnan bland julens sötsaker. Ta fram kastrullerna, öppna en flaska julmust och låt magin börja!

Julmustkola – en festlig favorit till julen

5.0 from 3 votes
Antal

40

kolor
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 6 dl julmust

 • 50 g smör

 • 3 dl vispgrädde

 • 2,75 dl socker

 • 0,5 dl ljus sirap

 • 1 tsk vitvinsvinäger

 • 1 krm salt

Gör så här

 • Reducera (koka ner) julmusten tills 1 dl återstår.
 • Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
 • Koka upp smeten i en kastrull med tjock botten eller en sauteuse, och värm tills temperaturen når 124-126°C. Var uppmärksam på att temperaturen kan öka snabbt mot slutet av koktiden. Detta kan ta allt från 40 min till dryga timmen.
 • Häll i en bakplåtspappersklädd form som är ca 15×20 cm stor. Låt stelna i rumstemperatur och skär sen i bitar med kniv.
 • Förvaring av kolan sker bäst i rumstemperatur. Varje enskild kola bör slås in i fint papper eller separeras med bakplåtspapper. Om du staplar dem, lägg ett skikt av papper mellan varje lager för att förhindra att de klibbar ihop.

Anteckningar

 • Kulprovet: Droppa en liten mängd av smeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten kan formas till en kula, då är julmustkolan klar. Om massan kan brytas men fortfarande är seg, är den perfekt för hård kola. Om smeten stelnar direkt och lätt går att bryta, är den klar för att bli karamell. Tiden det tar för smeten att nå rätt konsistens kan variera beroende på storleken på din kastrull.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.