...
Hemmagjort nötsmör

Hemlagat nötsmör

feb 20, 2024 | Snacks

Att göra eget nötsmör hemma är för mig som att återvända till det allra enklaste, en påminnelse om att råvaror i sin enkelhet kan förvandlas till något fantastiskt smakrikt och näringsfullt. Det handlar om en förvandling, från hårda, krispiga nötter till något mjukt och krämigt som verkligen kan förändra smakupplevelsen på otaliga sätt.

Här ska jag visa dig hur du själv kan göra ditt eget nötsmör, steg för steg, och vi ska tillsammans kolla in spännande varianter som garanterat kommer att ge dig en helt ny upplevelse.

Nötter till nötsmör

Ingredienser

 • 2 koppar nötter (välj mellan mandlar, valnötter, cashewnötter, pistaschnötter, hasselnötter, makadamianötter eller jordnötter för att nämna några)
 • 1 msk kokosolja, smält (valfritt)
 • En nypa salt (valfritt, för smak)

Steg för steg hur man gör receptet

 1. Rosta nötterna (valfritt men rekommenderat): Rosta nötterna på en bakplåt i ugnen vid ca 160°C i ungefär 20 minuter för att framhäva deras smak.
 2. Mala nötterna: Använd en matberedare eller en kraftfull mixer för att mala nötterna till ett fint pulver. Detta kan ta mellan 2 till 10 minuter beroende på styrkan på din matberedare/mixer.
 3. Tillsätt kokosolja: Om du väljer att använda kokosolja, tillsätt den smälta oljan och fortsätt att blanda tills nötterna har släppt sina naturliga oljor och blandningen blir slät och krämig. Detta steg kan ta ytterligare 5 till 10 minuter.
 4. Smaksätt: Om du vill kan du nu tillsätta en nypa salt eller andra smaksättare som honung, kanel, vanilj eller till och med lite choklad för extra smak.

Variationer av receptet

Det verkligt spännande med hemlagat nötsmör är de oändliga variationerna du kan skapa. Här är sju unika idéer för att inspirera din nästa skapelse:

1. Choklad-hasselnötssmör

En härlig twist på klassiskt nötsmör, perfekt för den som älskar kombinationen av nötter och choklad. Tänk dig en egen, hälsosammare version av Nutella.

2. Vanilj och Honungsnötsmör

För en sötare variant, blanda in vaniljextrakt och en touch av honung. Perfekt att bre på morgontoasten eller som dip till färska frukter.

3. Pumpa-pekannötsmör

Ett höstinspirerat nötsmör med pumpa och pekannötter. Supergott och en hyllning till säsongens smaker.

4. Kokos och lime nötsmör

En tropisk twist som kombinerar den rika smaken av kokos med en fräsch citrussmak från lime. En uppfriskande och oväntad kombination.

5. Saltat karamellnötsmör

För de sötsugna – en lyxig variant som balanserar sötma med salt. Använd en bas av cashewnötter för bästa resultat och en djup karamellsmak.

6. Kaffe-mocca nötsmör

För kaffeälskaren, varför inte blanda in lite espressopulver för en morgonboost? Perfekt att smeta på en varm scone eller blanda in i din smoothie.

7. Curry-kryddat nötsmör

För en mer vågad variant, experimentera med currypulver för en smör som är lika hemma på en curryrätt som på en smörgås.

NötsmörsvariantAnvändningsområden
Choklad-HasselnötssmörPålägg, bakverk, fyllningar i bakverk
Vanilj och HonungsnötsmörMorgontoast, dip för frukt, söta dressings
Kryddigt Pumpa-PekannötsmörSäsongssnacks, höstbakverk, gröt
Kokos och Lime NötsmörTropiska smoothies, sommarsallader, fiskrätter
Saltat KaramellnötsmörDessertsåser, glass topping, söta och salta bakverk
Kaffe-Mocca NötsmörMorgonbrödpålägg, i kaffedrinkar, bakverk
Curry-Kryddat NötsmörSmörgåspålägg, bas i asiatiska rätter, dipsåser

Tips och trick

Att göra nötsmör är enkelt, men några tips kan hjälpa dig att det blir så perfekt som möjligt. Att rosta nötterna är ett steg som inte bör hoppas över, och att ha tålamod när du blandar ihop allt, är avgörande för att få den där perfekt krämiga konsistensen.

Förvaring och hållbarhet

Hemlagat nötsmör håller sig fräscht i kylskåp i upp till två veckor. Se till att förvara det i en lufttät behållare för bästa resultat.

Genom att göra ditt eget nötsmör kan du kontrollera vad som finns i det och du undviker onödiga tillsatser. Det är inte bara en godare, hälsosammare alternativ till köpt nötsmör, utan också ett roligt sätt att experimentera med smaker och konsistenser.

Oavsett vilken variant du väljer att skapa, är hemlagat nötsmör ett enkelt sätt att lägga till näringsrika, god smaker i din mat.

Hemlagat nötsmör

5.0 from 2 votes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 450 g nötter (välj mellan mandlar, valnötter, cashewnötter, pistaschnötter, hasselnötter, makadamianötter eller jordnötter)

 • 1 msk kokosolja, smält (valfritt)

 • 1 nypa salt (valfritt, för smak)

Gör så här

 • Rosta nötterna (valfritt men rekommenderat): Rosta nötterna på en bakplåt i ugnen vid ca 160°C i ungefär 20 minuter för att framhäva deras smak.
 • Mala nötterna: Använd en matberedare eller en kraftfull mixer för att mala nötterna till ett fint pulver. Detta kan ta mellan 2 till 10 minuter beroende på styrkan på din matberedare/mixer.
 • Tillsätt kokosolja: Om du väljer att använda kokosolja, tillsätt den smälta oljan och fortsätt att blanda tills nötterna har släppt sina naturliga oljor och blandningen blir slät och krämig. Detta steg kan ta ytterligare 5 till 10 minuter.
 • Smaksätt: Om du vill kan du nu tillsätta en nypa salt eller andra smaksättare som honung, kanel, vanilj eller till och med lite choklad för extra smak.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga frågor om nötsmör

Är nötsmör nyttigt?

Ja, nötsmör är i allmänhet nyttigt när det konsumeras med måtta. Det är rikt på hälsosamma fetter, protein, vitaminer och mineraler. Nötsmör, särskilt de som är osötade och utan tillsatta oljor, erbjuder hjärt-nyttiga enkelomättade och fleromättade fetter. De kan också bidra till att förbättra kolesterolnivåerna och hålla blodsockernivåerna stabila.

Hur smakar nötsmör?

Smaken av nötsmör varierar beroende på vilken typ av nötter som används och om det har tillsatts några extra smaker som salt, sötning eller kryddor. Generellt har nötsmör en rik, krämig och distinkt nötaktig smak. Vissa nötsmör kan vara sötare, som de gjorda på cashewnötter, medan andra, som de på valnötter, kan ha en aning bitterhet.

Varför nötsmör?

Nötsmör är inte bara läckert utan också ett mångsidigt livsmedel som kan användas i olika recept, från smoothies och bakverk till dressingar och såser. Det är ett utmärkt alternativ för personer som söker vegetabiliska protein- och fettkällor. Nötsmör är också praktiskt för att lägga till näring och mättnadskänsla till snacks och måltider.

Kan jag göra nötsmör utan matberedare?

Ja, även om en matberedare eller kraftfull mixer är det enklaste sättet att göra nötsmör, kan du också använda en mortel och stöt, även om det kräver mer tid och ansträngning. Resultatet blir mer rustikt och mindre krämigt än när det görs i en matberedare.

Hur förvarar jag hemlagat nötsmör?

För bästa hållbarhet bör hemlagat nötsmör förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet. Det håller sig fräscht i flera veckor. Om nötsmöret skiljer sig (oljan separerar), rör bara om det innan användning.

Kan jag frysa nötsmör?

Ja, nötsmör kan frysas. Placera det i en lufttät behållare eller en fryssäker påse. När du är redo att använda det, låt det tina i kylskåpet och rör om eventuellt separerad olja.

Är nötsmör lämpligt för personer med nötallergier?

Personer med nötallergier bör undvika nötsmör gjorda på just de nötter de är allergiska mot. Det finns dock alternativ som solrosfrösmör eller pumpafrösmör som kan vara lämpliga beroende på individens specifika allergier.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.