...

Hemgjorda grönkålschips: Enkelt och nyttigt snacks

okt 4, 2023 | Snacks, Nyttiga snacks

Säg hej till grönkålschips – ett snacks som är precis lika knaprigt, smakrikt och tillfredsställande som dina favorit snacks men med en hälsosam twist. Detta är en av mina favoriter.

Vad är grönkålschips?

Grönkålschips är ett snack som man gör av grönkål. Man tar bladen från grönkålen och rostar dem i ugnen. Man kan krydda dem med salt, chili eller andra kryddor. Grönkålschips är knapriga och har mycket smak.

De är också bra för hälsan. Grönkålschips kan ätas som ett litet snacks på kvällen eller som ett tilltugg. De är ett bättre val än vanliga chips.

Varför välja grönkålschips som snacks?

Grönkålschips är ett bra val för snacks. Det är gott, lätt att göra och mycket nyttigt. De ger oss en mängd vitaminer och antioxidanter. Vanliga snacks har ofta mycket salt och fett.

Men grönkålschips har inte det. De håller oss friska och hjälper till att hålla vikten i schack. Grönkålschips är också bra för tarmen. De kan ta bort suget efter vanliga chips.

Så, om du vill ha ett snacks som är gott och nyttigt, välj grönkålschips!

Ingredienser

När du ska göra grönkålschips börjar allt med att välja de bästa ingredienserna: färsk och krispig grönkål, en högkvalitativ olja och dina favoritkryddor. Häng med i nästa del för att lära dig mer om hur du väljer och hanterar dessa ingredienser för det bästa resultatet!

Grönkål: Hur man väljer den bästa grönkålen

För att välja den bästa grönkålen, kolla på färgen. Den ska vara klar och starkt grön. Bladen ska känna sig fasta och tjocka, inte mjuka eller vissna. Och de ska inte ha några bruna eller gula fläckar.

Stjälken ska också vara stark och inte böja sig. Ju mindre bladen är, desto mildare och sötare smakar de. Så om du vill ha en mer lätt smak, välj små blad. Om du gillar lite skarpare smak, ta stora blad.

Det är allt för att hitta den perfekta grönkålen!

Olja: Vilken typ passar bäst?

Vi har olika oljor att välja på för att göra grönkålschips. Olivolja och kokosolja är alla bra val. Dessa typer av oljor är nyttiga att använda när man lagar mat. Du kan även välja rapsolja.

Olivolja är bra eftersom den ger en fin smak. Men om du vill ha en annan smak, prova kokosolja. Du kan även använda en smaksatt olja. En olja du kanske själv har gjort!

det beror på vad du gillar mest. Prova dig fram!

Kryddning: Salt, chili, vitlök och andra alternativ

Det roliga med att laga grönkålschips hemma är att du kan smaksätta dem hur du vill. Salt är alltid en bra start. Salt hjälper till att dra ut vatten ur grönkålen. Det hjälper chipsen att bli krispiga i ugnen.

Du kan även använda chili för lite extra kick. Chiliflakes ger dina grönkålschips en läcker hetta. Gillar du vitlök? Släng in några vitlöksklyftor i oljan innan du blandar den med grönkålen.

Du kan också prova andra kryddor. Testa till exempel rosmarin, timjan eller paprika. Valmöjligheterna är oändliga!

Steg för steg: Hur man gör grönkålschips

Först ska du förbereda grönkålen genom att tvätta den och torka måttligt. När det är gjort, river du bladen och tar bort stammen. Krydda med olja, salt eller chili, men var försiktig så att du inte överdriver. Massera in olja, salt och svartpeppar i grönkålen men var försiktig så att du inte överdriver. Lägg ut den glest på plåtar med bakplåtspapper.

Bestäm sedan rätt temperatur för ugnen och ställ in tiden. Du vet att dina grönkålschips är klara när de är krispiga men inte brända.

Förbereda grönkålen: Tvättning och torkning

Att tvätta grönkålen är mycket viktigt. Jag gör det för att ta bort smuts och bakterier. Jag fyller en stor skål med kallt vatten och lägger i grönkålen. Sen rör jag om det med händerna.

Efter det tar jag upp grönkålen och tömmer skålen. Nu torkar jag grönkålen. Jag använder ett rent kökshandduk och trycker försiktigt på bladen. Detta tar bort allt vatten.

Vattnet kan göra att chipsen inte blir krispiga. Nu är grönkålen redo för nästa steg!

Hur man river och tar bort stammen

Först plockar jag upp grönkålen. Jag håller fast stammen med ena handen och river av bladen med den andra. Jag gör detta för att ta bort stammen. Nu är grönkålen klar för att bli grönkålschips.

Krydda och olja: Hur mycket och hur man blandar

För att ge dina grönkålschips en riktig smak, behöver du olja och krydda. Jag brukar använda olivolja. Här är mitt tips: använd bara en liten mängd, runt 1-2 matskedar. Massera försiktigt in oljan jämnt över grönkålen.

Nu till kryddningen! Jag älskar att använda havssalt. Men du kan även prova chili, vitlök eller dina favoritkryddor. Sprid det över grönkålen. Nu har du gjort en bra blandning! Var inte rädd för att testa olika smaker.

Bästa temperaturen för ugnen

Sätt ugnen på 125 grader Celsius. Det är den bästa temperaturen för att göra grönkålschips. Högre värme kan bränna chipsen snabbt. Så, låg och långsam värme är bäst.

Det hjälper till att torka ut grönkålen utan att bränna den. Alltid ha koll på ugnen när du gör chipsen. De ska vara krispiga, inte brända. Så jag tittar ofta till dem

Jag rör om dem var 10:e minut så att de rostas jämnt. Jag provsmakar ett chip efter 20 minuter. Om det är krispigt är det klart. Om det fortfarande är mjukt, ger jag det några minuter till.

Du kan också titta på färgen för att se om de är klara. De ska vara ljusgröna, inte bruna. Kom ihåg att inte övergrädda dem. De blir för hårda och smakar bränt om de står för länge i ugnen.

Variationer av receptet

Utforska olika kryddblandningar för att skapa unika smaksättningar på dina grönkålschips. Testa att tillsätta ost för en mer fyllig och krämig smak. Om du har en torkugn kan du även prova att göra raw grönkålschips, vilket ger en annan textur och smakupplevelse.

Det roliga med grönkålschips är att du kan ändra smaken varje gång du gör dem!

Hur man gör dem i en torkugn

För att göra raw grönkålschips i en torkugn, följ de här stegen. Tar den bästa grönkålen du har. Skölj det väl och torka det ordentligt. Riv grönkålen och ta bort stammen.

Massera in olivolja, salt och citron i kålen. Nu kommer torkdelen. Ställ in torkugnen på 42 grader. Lägg i grönkålen och låt den torka i cirka 12 timmar.

Varför så länge? Det är för att få de bästa frasiga chipsen! Du måste ha tålamod här. När tiden är slut, ta ut dina chips. De bör vara krispiga och redo att äta! Så där har du det, raw grönkålschips, rakt från din torkugn.

Hur man förvarar grönkålschips för längsta hållbarhet

Jag lägger mina grönkålschips i en behållare som är lufttät. Det hjälper dem att hålla sig färska längre. Innan jag förvarar dem, ser jag till att de är helt torra. Om de är våta, kan det bli mögel på dem.

Jag håller alltid behållaren borta från solen och värmen. De kan göra att chipsen blir gamla snabbt. Om chipsen inte är krispiga längre, värmer jag upp dem i ugnen. Efter några minuter blir de krispiga igen.

Ibland förvarar jag chipsen i kylskåpet. Det är bra om det är varmt ute.

Vad man kan göra med överbliven grönkålsstam

Grönkålsstammen är inte bara till för att kastas. Jag brukar ta hand om min överblivna grönkålsstam på sätt som ger ny smak i maten. Man kan till exempel skära den i tunna bitar och steka eller rosta den.

Det blir knapriga bitar som är bra att ha i sallader eller andra rätter.

Min egen gröna juice blir också godare med en grönkålsstam i. Jag brukar lägga den i min smoothie för att få mer näring. Att torka och mala stammen är också ett bra sätt.

Då får jag ett fint pulver som jag kan ha i bröd eller kakor för extra näring.

Marinera grönkålsstammen med olja och kryddor är något jag provat. Sedan grillade jag dem. Det blev en smakrik snack som var mycket god. Så, grönkålsstammen behöver inte kastas bort!

Hur man undviker att de blir sega eller brända

För att inte få sega eller brända grönkålschips är det några saker du ska tänka på. Först måste du hålla ett öga på ugnen, särskilt mot slutet. Grönkålschips kan brännas snabbt.

Du bör också använda dina sinnen. Lukt och färg hjälper dig här. Om chipsen börjar lukta bränt eller bli gulbruna, ta ut dem ur ugnen. Tid i ugnen är också viktigt. För lite tid kan ge sega chips, för mycket tid kan ge brända chips.

Avslutning

Grönkål är inte bara läckert, det är också sprängfyllt med nyttigheter! Experimentera med egna grönkålschips – möjligheterna är oändliga.

Nyttiga fördelar med grönkål

Grönkål är ett super livsmedel! Den har mycket näringsämnen som din kropp älskar. Den kan göra din hud fin. Grönkål kan även göra dig glad. Vill du gå ner i vikt? Prova grönkål! Den kan hjälpa till med det.

Grönkål minskar också inflammationer i kroppen. Och vet du vad mer? Den har mycket vitamin C. Det håller ditt immunförsvar starkt. Så prova grönkålschips! Det är inte bara gott men också bra för dig!

Inspiration för andra nyttiga snacks

Grönkålschips är bara början. Det finns så många andra grönsaker att prova! Ta till exempel sötpotatis. Skivad tunnt och rostad i ugnen blir den krispig och god. Morot, rödbeta och zucchini funkar också bra som chips.

Så kanske du vill testa något helt annat? Popcorn är ett annat bra val. Det är lågt i kalorier och kan smaksättas på många sätt. Eller varför inte rosta kikärtor i ugnen? De blir krispiga och passar perfekt att snaska på när du vill ha något salt.

Så våga prova nya saker! Det finns massor av goda och nyttiga snacks att upptäcka.

Hemgjorda grönkålschips: Enkelt och nyttigt snacks

5.0 from 5 votes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • Grönkål

 • Olja (olivolja, rapsolja eller kokosolja)

 • Kryddning (salt, chili, vitlök, eventuellt andra kryddor som rosmarin, timjan eller paprika)

Gör så här

 • Tvätta grönkålen noggrant.
 • Torka grönkålen med hjälp av ett rent kökshandduk.
 • Riv bladen från stammen.
 • Använd 1-2 matskedar olja och fördela jämnt över grönkålen.
 • Krydda med valfria kryddor, exempelvis havssalt, chili eller vitlök.
 • Förvärm ugnen till 125 grader Celsius.
 • Lägg grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
 • Rosta i ugnen, rör om var 10:e minut. Öppna ugnsluckan då och då och släpp ut fukten.
 • Efter 20 minuter, provsmaka ett chip. Om det är krispigt är det klart. Om inte, ge det några minuter till.
 • Titta på färgen; de ska vara ljusgröna, inte bruna.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga Frågor

1. Hur gör man grönkålschips i ugn?

Man gör grönkålschips genom att rosta grönkål i ugn genom receptet för grönkålschips i ugn.

2. Vad är det bästa receptet på grönkålschips?

Det bästa receptet för grönkålschips är att använda ugnsrostad grönkål, vilket ger en rik smak och krispighet.

3. Kan jag laga grönkålschips i en varmluftsugn?

Ja, du kan laga grönkålschips i en varmluftsugn. Följ bara ditt valda recept på grönkålschips i ugn.

4. Är grönkålschips ett hälsosamt snacks?

Ja, rostad grönkål eller kålchips är ett bra och nyttigt snacksalternativ. De har mycket näringsämnen och är låga på kalorier.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.