...
Gräddig lönnsirapskola

Gräddig lönnsirapskola

dec 9, 2023 | Snacks, Julgodis

Idag ska vi skaka om köket med något riktigt gott och lyxigt – gräddig lönnsirapskola. Det här är inte din vanliga, tråkiga kola, utan en riktig smaksensation som får det att sjunga i smaklökarna. Häng med, så kör vi!

Denna ljuvliga kola kombinerar den rika smaken av äkta lönnsirap med den lyxiga känslan av grädde, vilket resulterar i en oslagbar sötsak som smälter i munnen.

Varför detta receptet fungerar så bra

 • Anledningen till att kombinationen av lönnsirap, glykossirap och socker är så effektiv är att den förstärker och berikar karamellens smak utan att försämra dess textur.
 • Genom att hålla en exakt koktid för karamellen underlättar vi processen, eftersom det kan vara knepigt att avgöra när blandningen har uppnått rätt mörk färg.
 • Dessutom hjälper en noggrant avvägd mängd salt till att balansera sötman i karamellen och ger den en lätt sälta som kompletterar smakupplevelsen.

Lönnsirap och grädde

Denna gräddiga lönnsirapskolan är en hyllning till den klassiska kolan, men med en unik twist. I detta recept möts gräddens krämighet och lönnsirapens distinkta sötma i en harmonisk fusion.

Saltet balanserar sötman och förhöjer de rika smakerna, vilket gör varje bit till en ren njutning.

Håll koll på varje steg

När du gör din lönnsirapskola, var noggrann med att ha koll på temperaturen för att nå den perfekta konsistensen. Resultatet är värt varenda sekund: en smidig, mjuk härlig kola som är svår att motstå.

En mångsidig delikatess

Denna Gräddiga Lönnsirapskola är inte bara en njutning att äta som den är, utan också en fantastisk ingrediens i andra desserter.

Den kan användas i allt från att läggas som topping på din glass till att vara en del av en mer sofistikerad efterrätt.

Den goda smaken gör den även till en utmärkt present – vem skulle inte uppskatta en ask fylld med hemlagad kola?

Så oavsett om du är en erfaren godismakare eller bara älskar att experimentera i köket, är denna gräddiga lönnsirapskola ett recept som inte får missas.

Prova det och förbered dig på att bli allas favoritgodismakare. Den här kolan är inte bara en godbit – det är en upplevelse.

Lönnsirap eller Maple Syrup
Välja en riktigt bra Lönnsirap är som att välja ett bra årgångsvin!

Vilken lönnsirap ska jag välja?

De vanligaste i våra mataffärer är ICA:s lönnsirap eller Maple Joe. Men som den nörd jag är så väljer jag att köpa min lönnsirap på Amazon. Jag har testat flera olika märken och Escuminac är det perfekta valet. Du kan köpa denna lönnsirap på Amazon.se

Gräddig lönnsirapskola

5.0 from 4 votes
Antal

30

stycken
Tillagning

50

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 2 dl vispgrädde

 • 75 g osaltat smör

 • 3/4 tsk salt

 • 1 dl strösocker

 • 2 dl lönnsirap

 • 2 msk glykossirap

 • 0,5 dl kondenserad mjölk, sötad

Gör så här

 • I en kastrull, blanda lönnsirap, socker, vispgrädde, kondenserad mjölk och glukos sirap.
 • Koka på medelvärme och rör om konstant tills blandningen når 120 grader på termometern. Ta av från värmen och blanda i smöret och saltet.
 • Häll karamellen i en 15 cm stor fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt kolan svalna och stelna i cirka 3 timmar.
 • Lyft upp kolan ur formen genom att ta tag i bakplåtspapprets ändar. Använd en vass kniv och skär kolan.
 • Slå in varje karamell i vaxpappers eller godispapper.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.