...
Brynt smörkola med havssalt

Brynt smörkola med havssalt – omöjlig att motstå

dec 9, 2023 | Snacks, Julgodis

Om du är ute efter en kolaupplevelse som sticker ut, är brynt smörkola med havssalt något för dig. Denna delikatess kombinerar den djupa, nästan nötiga smaken av brynt smör med en välavvägd sälta som förhöjer varje bit.

Denna magiskt goda variant på den traditionella kolan blir alltid en snabb favorit på varje godisbord, så se till att du gör dubbel sats.

Brynt smör – hemligheten bakom smaken


Nyckeln till denna kolas unika smak ligger i det brynta smöret. Genom att försiktigt bryna smöret framkallas en rik och komplex smak som påminner om karamell och nötter.

Denna smak bildar grunden i kolan och ger den en djupare och mer intensiv karaktär jämfört med traditionella kolarecept.

Havssaltets perfekta balans


Att tillsätta havssalt till kolan är inte bara en trend, det är ett mästerdrag. Sältan från havssaltet balanserar perfekt den rika sötman från kolan och brynt smör, vilket skapar en unik smakupplevelse.

Varje bit blir en perfekt harmoni av sötma och sälta, vilket gör det omöjligt att bara ta en, du kommer att vilja ta fler.

Tillagningen kräver lite tålamod

Att göra brynt smörkola med havssalt kräver tålamod och precision. Processen att bryna smör måste ske på låg värme för att undvika att det bränns.

Därefter blandas de traditionella kolakomponenterna – socker, grädde och sirap – och den brynta smörblandningen kokas tills den når perfekt konsistens.

Ett generöst strö av havssalt över den färdiga kolan ger den där extra touchen. Jag lovar!

Servering och förvaring

Denna kola är perfekt som en lyxig efterrätt, ett sofistikerat snack, eller som en del av en present. För bästa smakupplevelse, förvara kolan i en lufttät behållare och skilj varje bit med bakplåtspapper för att förhindra att de klibbar ihop.

Brynt smörkola med havssalt är inte bara en godis – det är en upplevelse. Det är en kola för finsmakaren, för den som uppskattar djup och komplexitet i smaken.

Prova detta recept och låt dina gäster förundras över denna oväntade och minnesvärda godbit.

Brynt smörkola med havssalt – omöjlig att motstå

5.0 from 3 votes
Antal

stycken
Tillagning

1

hour 
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 100 g smör

 • 3 dl grädde

 • 3 dl socker

 • 1,5 dl ljus sirap

 • 1 msk glykossirap

Gör så här

 • Bryn smöret under ständig vispning i en tjockbottnad, vid kastrull. Ta från värmen.
 • Tillsätt grädde, socker, ljus sirap och glykossirap.
 • Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig.
 • Koka utan lock tills smeten är 125°, eller tills smeten håller ett kulprov.
 • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Häll ner smeten och låt svalna.
 • Skär eller klipp brynt smörkola bitar.
 • Strö över lite havssalt vid servering.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.