...
Tomatsoppa med basilikakräm

Tomatsoppa med basilikakräm

okt 21, 2023 | Huvudrätter, Soppa

Efter en lång arbetsvecka finns det inget skönare än att avrunda med en skål värmande tomatsoppa. Speciellt när kyliga kvällar smyger sig på. Jag har en förkärlek till att använda mig av säsongens råvaror. Och om man, liksom jag, har turen att ha egna odlade tomater hemma, så blir soppan bara ännu bättre. Denna tomatsoppa får en extra dimension av hemmaodlade ingredienser.

Men, det är inte bara tomater som spelar huvudrollen i denna rätt. Jag brukar nämligen inte koka min tomatsoppa för länge. Jag har märkt att en kortare koktid bevarar den fräscha och rena smaken av tomater. Kanske en liten överraskning för vissa, men absolut värt att prova!

Ingredienser och valmöjligheter till din tomatsoppa

När det gäller tomatsoppa är kvaliteten på dina tomater avgörande. Färska, saftiga och solmogna tomater ger en soppa med djup smak och karaktär. Tillsätt gärna några soltorkade tomater för extra umami.

Grädde eller kokosmjölk ger soppan en härlig krämighet och färska örter som basilika eller rosmarin kan lyfta smakerna ytterligare.

Och just det, jag föredrar att använda krossade tomaterna från Garant och Zeta vilket ger en fylligare soppa.

Förslag på hur du kan toppa din tomatsoppa

Absolut! Här är några utsökta förslag på hur du kan toppa din tomatsoppa:

  1. Krutonger: Rosta tärnat bröd i ugnen eller i en stekpanna med lite olivolja och vitlök för att få krispiga krutonger.
  2. Färsk basilika: Ett par färska basilikablad kan ge en fin arom och färg till soppan.
  3. Grädde eller creme fraiche: En klick grädde eller creme fraiche kan ge en krämig konsistens och milda ner starka smaker.
  4. Riven ost: Parmesan eller cheddar kan vara ett utmärkt tillskott för en saltig och smältande touch.
  5. Feta ost: Smulad fetaost ger en salt och krämig smaknyans som kompletterar tomatsoppans sötma.
  6. Nötter eller frön: Rostade pumpa- eller solrosfrön kan ge en krispig textur och extra smak.
  7. Kryddoljor: En ringling av chiliolja eller basilikaolja kan ge extra djup till smaken.
  8. Färska örter: Hackad persilja, koriander eller till och med dill kan fräscha upp smaken.
  9. Chilikrydda: För dem som gillar lite hetta kan en nypa chiliflakes eller en skiva färsk chili vara perfekt.
  10. Stekta grönsaker: Toppa med grillade eller stekta grönsaker som paprika eller zucchini för ytterligare smaker och texturer.
  11. Protein: Tärnat stekt bacon, chorizo eller t.o.m. grillad kyckling kan göra soppan ännu mer mättande.

Hoppas dessa tips ger lite inspiration till din nästa skål tomatsoppa!

Tomatsoppa med basilikakräm

5 from 2 votes
Portioner

4

Portioner
Tillagning

15

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • 1 1 stor gul lök

  • 1 msk 1 smör eller olja

  • 5 5 färska tomater

  • 1 paket 1 krossade tomater (à ca 500 g)

  • 2 msk 2 tomatpuré

  • 1 tsk 1 honung

  • 1 1 grönsaksbuljongtärning

  • 5 dl 5 vatten

  • salt

  • peppar direkt från kvarnen

  • 1 dl 1 vispgrädde

  • Basilikacrème
  • 2 dl 2 crème fraiche

  • 1 1/2 msk 1 1/2 basilikapesto

Gör så här

  • Skala och hacka löken. Fräs den i smöret eller oljan i en gryta eller kastrull.
  • Tärna de färska tomaterna fint. I grytan, kombinera lök, krossade tomater, de tärnade färska tomaterna, tomatpuré, honung, smulad grönsaksbuljong och vatten.
  • Låt koka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Mixa allt med stavmixer eller i en matberedare.
  • Späd med grädde för att få soppan krämig.
  • Basilikacrème
  • Blanda samman crème fraiche med basilikapesto och krydda med salt och peppar efter smak.
  • Tillsätt basilikakrämen i soppan precis innan du serverar, eller ställ fram den vid sidan av.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Gå med i Facebookgruppen

Följ us på Facebook

Noah

Noah, en 30-årig svensk, är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.