...
Sjömansbiff

Sjömansbiff med potatis

sep 30, 2023 | Huvudrätter, Kött

Sjömansbiff med potatis är en klassisk rätt. Det är nötkött, lök och potatis kokat i öl. Jag lägger till salt, peppar, timjan, lagerblad och buljong för smak. Jag använder lövbiff och lagar den i samma panna med öl och buljong.

Denna rätt blir extra god med öl eller buljong. Den ger extra smak och saftighet. Sjömansbiff kan också serveras med inlagd gurka och rödbetor. De ger en extra knaprig touch till denna mustiga rätt.

Man kan steka sjömansbiff och sedan låta den sjuda på låg värme. Detta gör köttet extra saftigt och fullt av smaker.

Vad är sjömansbiff?

Sjömansbiff är en klassisk svensk rätt som består av kött, oftast lövbiff eller fransyska, stekt tillsammans med potatis och lök. Den tillagas traditionellt i ugnen och serveras gärna med inlagd gurka och rödbetor.

Det är en härlig måltid som värmer och mättar!

Ingredienser och tillagning

Att laga en god sjömansbiff kräver några speciella ingredienser och steg. Här är vad du behöver och hur du gör:

 1. Först letar du efter ett fint kött. Du kan välja mellan innanlår, lövbiff eller fransyska.
 2. Skivade potatisar ger rätten dess hjärta. Stora potatisar är bäst för detta.
 3. Lök ger extra smak. Gula lökar är bäst.
 4. Vårt recept använder smör, salt och vitpeppar för att krydda rätten.
 5. Mörkt öl används för att ge en rik, djup smak till maträtten.
 6. Köttet, potatisen och löken kokas ihop i ölen tills de är mjuka.

Traditionella ingredienser och variationer

“Sjömansbiff traditionellt innehåller lövbiff eller fransyska, potatis och gul lök. Men vem säger att man inte kan experimentera lite? Fortsätt läsa för att ta reda på mer om olika variationer av den här klassiska rätten!”.

Lövbiff/fransyska

Jag använder ofta lövbiff eller fransyska för att laga sjömansbiff. Dessa två typer av nötkött är goda och passar bra till rätten. Jag skär köttet i skivor och kryddar det med salt, peppar, timjan och lagerblad.

Sedan tillagar jag det i en ugn tillsammans med potatis och andra ingredienser. Det blir så läckert! Och vet du vad? Det smakar extra gott om du serverar sjömansbiffen med rödbetor och inlagd gurka.

Så nästa gång du planerar att laga sjömansbiff, testa med lövbiff eller fransyska!

Potatis

Potatis är hjärtat i en god sjömansbiff. Den ska skivas och sättas mellan lök och nötkött. Jag gillar stora potatisar för den här rätten. Potatis, kött och lök bildar grundlaget för sjömansbiffen.

Ofta kokas potatisen i öl tillsammans med allt annat. Det ger en fantastisk smak.

Gul lök

Gul lök spelar en stor roll i sjömansbiff. Det är en löktyp som läggs till i rätten. Du skivar gullök, nötkött och potatis. Sen lägger du dem i en panna, ett lager efter ett annat.

Gul lök ger sjömansbiff dess klassiska smak. Ibland blandas den med öl eller porteröl för att ge extra smak. Så, gul lök är nödvändig för att laga sjömansbiff. Du kan inte göra sjömansbiff utan den.

Tips för att göra den bästa sjömansbiffen

För att göra den bästa sjömansbiffen är det viktigt att börja med att putsa köttet noggrant. Tänk på att skiva potatis och lök jämnt för en jämn tillagning. Stek köttet och löken ordentligt innan du lägger till de andra ingredienserna.

Slutligen, låt rätten sjuda på låg värme för att smakerna ska blandas väl.

Putsa köttet noggrant

Jag ser alltid till att putsa köttet noggrant när jag ska göra sjömansbiff. Det betyder att jag tar bort allt fett och senor från köttet. Det gör att köttet blir rent och klart för tillagning.

Det tar lite tid, men det är värt det. Ett rent kött ger bättre smak och konsistens i din sjömansbiff. Så, var noga med att putsa ditt kött noggrant för att få bästa möjliga resultat!

Skiva potatis och lök jämnt

Det finns en konst att skära potatis och lök. Det måste göras jämnt för att få bästa smak. Först tar du en potatis. Se till att den är ren. Skär den i skivor som är ungefär 1 cm tjocka.

Var noga så alla bitar blir samma storlek. Nu tar vi löken. Skär den tunnt. Men var försiktig, lök kan få dina ögon att tåras! Stek löken i smör tills den blir mjuk. Efter det, lägg skivad potatis och lök i en gryta.

Blanda dem med nötköttet. Låt allt sjuda under lock med öl och buljong. Så enkelt är det att göra rätten sjömansbiff steka!

Stek köttet och löken ordentligt

Att steka köttet och löken ordentligt är en stor del av sjömansbiff receptet. Jag startar med att salta köttet. Sedan bryner jag det i smör för att få en fin stekyta. Det är viktigt att vända köttet så att alla sidor blir fint brynta.

Därefter tar jag hand om löken. Jag steker den i smör tills den blir mjuk och får en gyllenbrun färg. Det ger löken en söt smak som går bra ihop med köttet. Både kött och lök ska vara väl stekt innan de lagts i grytan med potatisen.

Så glöm inte, steka sjömansbiff görs bäst med tid och tålamod!

Låt rätten sjuda på låg värme

Det är viktigt att låta din sjömansbiff sjuda på låg värme. Du frågar kanske varför? Jo, det är för att köttet ska bli riktigt mört. När du har låtit rätten koka upp, ska du sänka värmen.

Låt rätten sjuda under lock på låg värme.

Att sjuda på låg värme är ett bra sätt att bevara smaken i köttet. Det hjälper också till att ge rätten en god konsistens. Så, mitt tips är att ta tid och sjuda din sjömansbiff på låg värme.

Det kommer att göra stor skillnad i slutresultatet!

Serveringstips och tillbehör

Sjömansbiff smakar bäst serverad med inlagd gurka, rödbetor och en härlig sky sås. Vill du veta mer om hur du kan förhöja smakupplevelsen? Läs vidare i bloggen!

Inlagd gurka

Inlagd gurka är ett måste för sjömansbiff. Den ger rätten en extra smak som gör den ännu mer speciell. Gurkan serveras ofta med rödbetor och persilja. Det är något att tänka på om du vill prova något nytt med din sjömansbiff.

Så nästa gång du planerar att laga sjömansbiff, glöm inte att lägga till inlagd gurka på din inköpslista! Det kommer att göra din rätt mycket bättre.

Rödbetor

Jag älskar att lägga till rödbetor i min Sjömansbiff. De ger en unik smak och färg som gör rätten mer spännande. Rödbetor passar perfekt som tillbehör, men du kan också blanda dem direkt i biffen.

Om du vill prova något nytt, testa att servera sjömansbiff med rödbetor och getost. Det är en smakrik blandning som får dina gäster att be om mer.

Sky sås

Att laga en god sky sås börjar med att använda stekskyn. Stekskyn kommer från formen eller stekpannan där du har lagat maten. Detta ger såsen en rik smak. Du kan tillsätta mer kryddor och buljong om du vill ha en starkare smak.

Användning av stekskyn är bara början. Du kan lägga till andra ingredienser för att få din egen unika smak. För en starkare smak, tänk på att lägga till lite vin eller öl.

Var alltid försiktig med mängden vätska du lägger till. Såsen ska inte vara för tunn, den ska vara precis lagom tjock.

Variationer och alternativa recept

Det finns många sätt att variera sjömansbiff. Prova till exempel en vegetarisk version med halloumi istället för kött. Använd en slow cooker för att få köttet extra mört och för att ge rätten tid att dra åt sig alla smaker.

Eller varför inte blanda upp det traditionella receptet med lite äpple och bacon? Det ger en härlig sötma och rökig smak till rätten. Oavsett vilken variant du väljer, kommer du garanterat att älska denna klassiska svenska maträtt!

Vegetarisk sjömansbiff

Att laga vegetarisk sjömansbiff är inte svårt. I stället för kött använder vi quornfärs. Börja med att skala potatis och morötter. Skär dem i tunna skivor. Skala löken och skär den i ringar.

Varva potatis, morötter, quornfärs och lök i en stor gryta.

Det finns även andra alternativ för vegetarisk sjömansbiff. Du kan till exempel använda oumph strips istället för kött. Prova dig fram och se vilken variant du gillar bäst! Det viktiga är att du få till den där grymma smaken som vi älskar med sjömansbiff.

Sjömansbiff i slow cooker

Att laga sjömansbiff i en slow cooker är enkelt. Du börjar med att skala och skiva potatis, morot och lök. Sedan varvar du dem med kött och tomatpuré i grytan. Du kan lägga till lagerblad och kryddor som vitpeppar och kryddpeppar.

Det tar ungefär 6-7 timmar för allt att bli klart. Under den tiden kommer smakerna bli starkare och köttet blir supermjukt. Det är ett bra sätt att laga sjömansbiff om du har tid att vänta.

Sjömansbiff med äpple och bacon

Sjömansbiff med äpple och bacon är en god vändning på en gammal favorit. Jag lägger till äpple och bacon för en speciell touch. Äpplet ger en söt smak som passar bra med det salta baconet.

Bacon lägger till en rik smak som verkligen lyfter hela rätten. Jag varvar lök, potatis, äpple och kött i en gryta. Det kryddas med kummin och salt. Det bästa är att denna rätt är lika god nästa dag, så gör gärna extra! Det är ett smart sätt att ge den klassiska sjömansbiffen en ny kick.

Testa det nästa gång du lagar sjömansbiff!

Sjömansbiff med potatis

5.0 from 6 votes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 8 potatisar

 • 2 gula lökar

 • smör till stekning

 • salt och peppar

 • 800 g lövbiff eller skuret innanlår

 • 2 lagerblad

 • 2 dl kalvbuljong

 • 2 dl ljust öl

 • hackad persilja

Gör så här

 • Sätt ugnen på 200°.
 • Skala och skiva potatisen i tunna skivor, ca 3–5 mm. Skiva löken tunt.
 • Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek löken mjuk. Krydda med salt och peppar. Ta upp löken och tvätta ur pannan.
 • Lägg i en klick smör och hetta upp tills smöret blir brunt. Krydda och lägg i lövbiffarna, dela dem gärna så att det blir mindre bitar. Stek på hög värme så att det får en fin stekyta.
 • Varva i en eldfast form, eller stekpannan om den tål ugnsvärme, potatisen, löken och köttet.
 • Lägg i lagerbladen. Häll på buljongen och ölen, ställ in pannan i ugnen med lock på i ca 45 minuter.
 • Känn efter med en sticka så att potatisen känns klar.
 • Strö lite hackad persilja över och servera med rödbetor och gurka.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga Frågor

1. Vad är sjömansbiff med potatis?

Sjömansbiff med potatis är en dansk sjömansbiff som vanligtvis lagas i ugn med kött till sjömansbiff.

2. Vilket kött ska jag använda till sjömansbiff?

Du kan använda flera typer av kött till sjömansbiff, men det vanligaste är nötkött.

3. Hur lagar jag sjömansbiff i ugn?

För att göra sjömansbiff i ugn behöver du ett recept på sjömansbiff. Du kan hitta många recept på nätet, inklusive de utan öl.

4. Finns det ett recept på sjömansbiff utan öl?

Ja, det finns recept på sjömansgryta med och utan öl. Du kan välja vilket du föredrar.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.