...
Saffransrisotto, Risotto Milanese med räkor

Saffransrisotto med räkor och chili (Risotto Milanese)

okt 4, 2023 | Huvudrätter, Pasta & Risotto

Saffransrisotto med chili och räkor är en festlig rätt. Den har en solgul färg från saffran. Dess smak är unik och minnesvärd. Jag lägger till vitlöksfrästa räkor med chili för extra krydda.

Det gör inte bara risotton god, men också tuff och livlig. Du kan också lägga till andra saker i din risotto. Du kan prova ärtor, svamp eller kräftstjärtar. Skapa din egen version av denna lyxiga rätt.

Saffransrisotto med chili och räkor är mer än bara mat. Det är en fest för smaklökarna.

Vad är saffransrisotto?

Saffransrisotto är en traditionell italiensk rätt där riset långsamt får koka i buljong och saffran tills det blir krämigt och ljuvligt gott. Till denna rätt behöver du ingredienser som ris, saffran, vitlök, lök, vitt vin och buljong.

Proceduren är enkel: starta med att fräsa lök och vitlök, tillsätt sedan riset och låt det få lite färg. Efter blir det dags att tillsätta saffran och buljong, lite i taget, tills riset suger upp all vätska.

Slutligen avsluta med att röra i några chili och räkor för en kryddig touch!

Variationer av saffransrisotto

Det finns många spännande variationer att utforska när det kommer till saffransrisotto. Prova först med vitlöksfrästa räkor – doften är magnifik. Kanske fänkål kan vara din nästa ingrediens, det ger en härlig kontrast till saffranets unika smak.

Slutligen, bjud in lite hetta i maträtten med chili. Varje variation ger en ny dimension till den traditionella risotton!

Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor

Jag älskar att göra saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor. Det är en krämig och smakrik rätt. Du kan känna smaken av saffran, vitlök och chili i varje bit. Räkorna ger rätten en extra touch.

De är frästa med vitlök och chili. Det ger en fin hetta till rätten. Saffransrisotton passar så bra ihop med räkorna. Ibland byter jag ut räkorna mot kyckling. Det är lika gott!

Saffransrisotto med fänkål

Saffransrisotto med fänkål är ett gott rätt att laga. Detta är en skaldjursrisotto som har saffran, vitlöksfrästa räkor, lime och fänkål. Jag brukar börja med att fräsa lök, vitlök och risottoris i olivolja.

Sedan lägger jag i buljong och låter det koka. Jag rör om hela tiden tills riset blir klart. Så blir risotton krämig och får en fin gulfärg från saffranet. Du kan servera detta med räkor, kyckling eller lax.

Det blir en fullständig måltid. Att laga denna saffran risotto är roligt och resultatet är mycket smakligt.

Saffransrisotto med chili och räkor

Saffransrisotto med chili och räkor är en riktigt smakrik maträtt. Risotto saffran, chili och räkor ger den extra smak och krydda. Jag älskar att laga denna rätt, för det är en kul twist på den vanliga risotton vi alla känner till.

Du kan lägga till dina egna favoriter för att göra den ännu bättre.

Sedan finns det olika sätt att göra denna rätt på. Du kan tillsätta vitlöksfrästa räkor, lime och fänkål för ännu mer smak. Eller varför inte prova saffransrisotto med chili och räkor med grillade pilgrimsmusslor? Det är ingen dålig idé.

Och glöm inte ett gott vin som passar till risotto saffran räkor. Jag lagar ofta detta recept. Det är en favorit här hemma.

Serveringstips och vintips

Att servera saffransrisotto med grillade pilgrimsmusslor är en fantastisk kombination som verkligen förhöjer rätten. För att få en perfekt helhetsupplevelse, kombinera ditt saffransrisotto med ett lätt och friskt vitt vin, till exempel ett italienskt Soave eller ett franskt Sancerre.

Glöm inte, mat och vin ska komplettera varandra, inte dominera.

Servering med grillade pilgrimsmusslor

Grillade pilgrimsmusslor gör din saffran risotto ännu godare. Mina vänner älskar när jag adderar dem. Det tillför lyx och härlig smak. Pilgrimsmusslorna steker du tillsammans med vitlök och chili.

Det ger en fin smak till risotton. Du kan också prova att servera ditt räkrisotto med saffran topped med dessa grillade skönheter. Det är en riktig smakupplevelse! Om du vill prova något nytt, vad sägs om karljohanssvamprisotto med grillade pilgrimsmusslor? Den kombon är fantastisk! Precis som med risotto milanese, grilla musslorna i en grillpanna.

Rekommenderade viner att kombinera med

Jag älskar att para ihop god mat med ett perfekt vin. Här är några av mina rekommendationer för viner att njuta med saffran risotto:

  1. Ett torrt vitt vin är bäst med skaldjurs- eller saffransrisotto.
  2. En risotto med svamp kommer att passa bra ihop med ett friskt rött vin.
  3. Om du gör en risotto med musslor, prova Verdicchio, Pinot Grigio eller Pinot Bianco.
  4. En smakfull saffransrisotto lyfts till nya höjder när den kombineras med en rik chardonnay.
  5. Det finns så många olika vita viner som fungerar bra till skaldjursrisotto och ger en krämig och smakrik kombination.

Saffransrisotto med chili och räkor (Risotto Milanese)

5 from 4 votes
Portioner

4

Portioner
Förberedelse

5

minutes
Tillagning

40

minutes
Total tid

45

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • Saffransrisotto – Risotto Milanese
  • 1 1 gul lök

  • 0.5 g 0.5 saffran

  • 1 dl 1 olivolja

  • 4 dl 4 carnaroliris eller Arboriris

  • 2 dl 2 vitt vin

  • 2.5 dl 2.5 parmesanost

  • 1.3 l 1.3 grönsaksbuljong

  • 1 1 krm flingsalt

  • 1 1 krm svartpeppar

  • Vitlöks- & chilifrästa räkor
  • 300 g 300 råa vannameiräkor med skal

  • 1 1 röd chili

  • 2 2 vitlöksklyftor

  • 5 5 körsbärstomater, delad i halvor

  • 1 dl 1 vitt vin

  • olivolja

  • flingsalt & svartpeppar

Gör så här

  • Saffransrisotto – Risotto Milanese
  • Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd gärna en tjockbottnad kastrull.
  • Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Det tar 1-3 minuter beroende på mängden ris.
  • Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt den varma buljongen. (Buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen.) Häll på buljongen så att riset täcks med ca 2 cm buljong. Sänk värmen något. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta.
  • Rör sakta tills riset absorberat buljongen, tillsätt sedan 1-2 dl buljong i taget. (Det tar 17-20 minuter från det att du börjat hälla på buljong tills risotton är klar.)
  • Rör ut saffran i ca 3 matskedar/4 port. av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning.
  • Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten. Se till att risotton är lös när osten tillsätts. Osten gör risotton fastare. (Om du tillsätter ett par matskedar god olivolja tillsammans med osten får du ännu bättre krämighet). Färdig risotto skall vara krämig och en aning lös med tydligt tuggmotstånd i riskornen. Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.
  • Vitlöks- & chilifrästa räkor
  • Skala räkorna, hacka chili och vitlök.
  • Fräs chili och vitlök i olivolja.
  • Tillsätt räkorna och vänd runt tills de börjar bli rosa.
  • Tillsätt tomaterna och häll på vinet.
  • Låt puttra några få minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Gå med i Facebookgruppen

Följ us på Facebook

Noah

Noah, en 30-årig svensk, är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.