...
Krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan

Krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan

okt 4, 2023 | Huvudrätter, Pasta & Risotto

Krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan är en himmelsk maträtt. Det är en läcker blandning av saftig kyckling, söt tomat och smakrik parmesan och toppa med med lite basilika.

Allt blandas med pasta för en riktig comfort food.

Jag föredrar att använda färsk pasta, som tagliatelle, för den här rätten. Den suger upp såsen bra och ger mer smak till maten. Ett tips är att strö över nyriven parmesanost precis innan servering.

Det ger en extra touch och gör din pasta ännu mer delikat.

Recept för krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan

Börja med att koka pastan i en stor kastrull. Samtidigt steker du kycklingen i en separat panna med lite olja tills den blir gyllenbrun. Tillsätt sedan tomater, soltorkade tomater och vitlök i pannan med kycklingen.

Häll över grädden och fonden och låt allt småkoka tills det blir krämigt. Slutligen tillsätt pastan till såsen och blanda väl. Riva över parmesan och strö över några färska basilikablad precis innan du serverar.

Ingredienser

Jag ska dela med mig av min favoritingredienser för att göra krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan. Det är de bästa ingredienserna som jag tycker ger en härlig smak till rätten:

  • Färsk kycklingfilé: Den ger en saftig och fyllig textur till pastan.
  • Balsamvinäger: Det är hemligheten bakom en syrlig och djup smak.
  • Solstorkade tomater: De ger rätten en söt smak.
  • Cocktailtomater: Ger en frisk smak
  • Salt: Justera efter din egen smak.
  • Peppar: Jag gillar att använda svart peppar från kvarn för detta recept, men du kan använda vitpeppar om du föredrar det.
  • Parmesanost: Finriven parmesan lägger till en krämighet och rikedom till hela rätten.
  • Lök: Den ska skalas och hackas fint.
  • Vitlök: Skalad och krossad.
  • Grädde: Det gör det krämigt.

Steg för tillagning

Tips och variationer för receptet

Lägg till extra grönsaker som spenat eller paprika för mer färg och näring. Prova olika sorters pasta som linguine eller tagliatelle för en ny smakupplevelse. Testa även med att byta ut kycklingen mot räkor eller lax för en skaldjurstwist.

Jag har provat en variant av receptet med spenat och soltorkade tomater. Det var läckert! Jag har också gjort det med paprika och champinjoner. Wow! Det gav en fyllig och krämig pastasås.

Så du ser, det finns lite för alla smaker. Prova olika kombinationer och se vad du tycker bäst om!

Serveringsförslag och tillbehör

För en extra touch, garnera din pasta med färska basilikablad eller persilja. Bjud på en fräsch sallad eller krispigt bröd vid sidan om för att komplettera smakerna i pastan.

De ger inte bara maträtten extra smak, men gör den också vacker att se på.

Jag skär dem riktigt fint och strör över just innan servering. De fyller luften med sin fräscha doft. Basilika ger en aning söt och pepprig smak. Persilja har en mild och lite bitter ton.

Så laga din pasta, strö över de färska örterna och njut!

Kanske vill du ha en sallad med ruccola eller skogssallad. Eller varför inte prova ett gott rågbröd eller ciabatta? Om du gillar focaccia, passar det också bra här. Du kan även lägga till några skivor gurka eller paprika i din sallad.

Det är upp till dig! Så här gör du middagen mer fyllig och rolig.

Avslutning

Nu har du lärt dig att göra denna krämiga pasta med kyckling, tomater och parmesan. Jag hoppas att du kommer att njuta av det lika mycket som jag gör. Det bästa med detta recept är att det tar mindre än 30 minuter att göra.

Du får en härlig måltid, full av smak på kort tid. Det är snabbt och enkelt!

Krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan

5 from 5 votes
Portioner

4

Portioner
Tillagning

20

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • 4 st 4 färska kycklingfileér (cirka 600-800 gram)

  • 1 tsk 1 balsamvinäger

  • 1 1 (eller 2 små) röd lök, finhackade

  • 100 gram 100 solstorkade tomater, hackade

  • salt

  • peppar

  • 100-150 g 100-150 parmesanost, riven

  • 1 1 stor lök, finhackad

  • 2-3 2-3 vitlök, finhackade eller pressade

  • 2-3 dl 2-3 grädde

Gör så här

  • Förbered ingredienserna: Hacka rödlök, gul lök och vitlök fint. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar eller strimlor. Hacka de soltorkade tomaterna grovt.
  • Stek kycklingen: Värm upp en stor stekpanna med lite olja. Tillsätt kycklingbitarna och stek dem tills de är genomstekta och har en fin gyllene färg. Ta ut kycklingen ur pannan och lägg åt sidan.
  • Förbered såsen: I samma panna, tillsätt lite mer olja om det behövs. Fräs lök och vitlök tills de blir mjuka och genomskinliga. Tillsätt sedan de soltorkade tomaterna och låt dem steka med i några minuter.
  • Tillsätt grädde: Häll i cirka 2-3 dl grädde (eller efter önskad mängd) till pannan. Låt grädden koka upp och minska sedan värmen så att den får sjuda.
  • Smaksättning: Tillsätt balsamvinäger, salt och peppar. Smaka av och justera kryddningen efter behov.
  • Tillsätt kyckling: Lägg tillbaka de stekta kycklingbitarna i pannan och låt allt bli genomvarmt.
  • Koka under tiden din favoritpasta enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda den färdigkokta pastan med kyckling- och gräddsåsen. Strö över riven parmesanost innan servering.
  • Avsluta: Servera din krämiga pasta med kyckling, tomater och parmesan direkt från pannan, gärna med ett gott bröd vid sidan om.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Gå med i Facebookgruppen

Följ us på Facebook

Vanliga Frågor

1. Hur länge tar det att förbereda krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan?

Det tar cirka 30 minuter att förbereda krämig pasta med kyckling, tomater och parmesan.

2. Kan jag använda annan ost än parmesan i receptet?

Ja, du kan använda annan hård ost istället för parmesan om du vill.

3. Vilken typ av pasta är bäst att använda?

Du kan använda vilken pasta du vill, men färsk pasta fungerar bäst för detta recept.

Noah

Noah, en 30-årig svensk, är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

1 kommentar

  1. Pia

    Pasta är mitt liv dä.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

du kanske också gillar…