...
Krämig carbonara

God och krämig pasta carbonara

okt 12, 2023 | Huvudrätter, Pasta & Risotto

Pasta carbonara har en rik och krämig smak. Den goda smaken kommer från ägg, ost och lite pastavatten, inte grädde. Det bästa med att laga pasta carbonara är att du kan använda en mängd olika pastatyper.

Du kan välja tagliatelle, linguini eller spaghetti – alla fungerar bra! Om du gillar extra smaker, kan du lägga till sidfläsk och ärtor. Allt detta gör en krämig pasta carbonara så god!

Äkta carbonara är så krämig och god, du kommer att älska att laga och äta den!

Recept för en krämig pasta carbonara

Kom ihåg, proportionerna för ingredienserna kan variera beroende på din personliga smak och antalet portioner du vill laga.

Om du vill ha en krämigare carbonara kan du lägga till mer äggulor. För en äkta carbonara, ska du undvika att lägga till grädde och göra såsen krämig genom att tillsätta pastavatten istället.

Steg för steg instruktioner

Att laga en god och krämig pasta carbonara behöver inte vara svårt. Här kommer mina steg för steg instruktioner:

  • Förbered ingredienserna: Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Riv parmesanosten och pecorino fint. Separera äggulorna från vitorna och lägg äggulorna i en skål.
  • Blanda ostar och äggulor: I skålen med äggulor, tillsätt den rivna parmesanosten och pecorinon. Blanda väl tills du får en tjock men smidig sås. Om du vill ha en krämigare konsistens kan du tillsätta grädde här, men det är inte traditionellt i en klassisk carbonara.
  • Koka spaghetti: Lägg i spaghettin i det kokande vattnet och koka enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. När den är klar, sila av vattnet men spara en kopp pastavatten.
  • Stek pancetta/bacon: Medan pastan kokar, hetta upp en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt pancettan eller bacon (du kan välja en av dem eller blanda båda för extra smak) och stek tills den är krispig. Ta bort från värmen.
  • Blanda pasta och sås: När spaghettin är klar, tillsätt den direkt till stekpannan med pancetta/guanciale. Blanda väl. Tillsätt ägg- och ostblandningen och rör om snabbt så att pastan blir jämnt täckt av såsen. Om såsen är för tjock kan du tillsätta lite av det sparade pastavattnet tills du får önskad konsistens.
  • Krydda: Tillsätt en nypa svartpeppar och rör om.
  • Servera: Servera din pasta carbonara direkt, toppad med extra riven parmesan eller pecorino om så önskas.
  • Njut: Njut av din hemlagade Pasta Carbonara!

Variationer av pasta carbonara

Pasta carbonara kan varieras på flera sätt. Den klassiska versionen görs med ägg, pancetta och parmesanost. Vill du ha en krämigare variant kan du tillsätta grädde. Pancetta kan bytas ut mot bacon eller skinka, beroende på vad du föredrar.

Var inte rädd att experimentera och hitta din egen favorit!

Klassisk pasta carbonara

Jag älskar att laga klassisk pasta carbonara. Det är en rätt med rika smaker som tar bara minuter att göra. Pancetta eller bacon, lök och ägg är de viktigaste ingredienserna.

Jag steker först pancetta i en stor panna. Sedan tillsätter jag lök och steker till den blir mjuk. Jag slår sedan äggen i en skål och rör om dem. Jag häller de slagna äggen över den kokta pastan och rör snabbt om.

Det är allt som behövs för att göra den krämiga såsen! Ett tips är att spara lite pastavatten att blanda med såsen. Det gör den ännu krämigare. Prova gärna denna klassiska rätt.

Pasta carbonara med grädde

Pasta carbonara med grädde är en favorit hos många men i den “äkta” fanns aldrig någon grädde. Du kan också lägga till andra saker för att göra den ännu bättre. Parmesanost, ruccola och svartpeppar går bra ihop med grädden.

Även vitlök kan vara gott att ha i. Men det är helt upp till dig. Prova dig fram och se vad du gillar bäst.

Det viktigaste är att du tycker att det smakar gott!

Knep för att undvika att äggulorna skär sig

Att få äggen att inte skära sig när man lagar pasta carbonara kan vara knepigt. Ett bra tips är att blanda äggen med lite pastavatten först. Det hjälper till att jämna ut temperaturen.

Ett annat tips är att ta bort kastrullen från värmen innan du häller i äggsmeten. Det hindrar äggen från att stelna och tillagade. Rör sedan snabbt och ordentligt så att äggsmeten fördelas över all pasta.

Med dessa knep blir din krämiga pasta carbonara perfekt varje gång!

Tillägg av extra smaksättning som vitlök eller lök

Jag brukar lägga till vitlök eller lök i min pasta carbonara för extra smak. Jag hackar vitlöken fint för att den ska smälta in bra i såsen. Om jag använder lök, skalar och hackar jag den fint.

Detta ger en krämig och god pasta carbonara. Det är inget måste, men jag tycker att både lök och vitlök passar bra i receptet. Prova själv nästa gång du lagar pasta carbonara!

Avslutning och serveringsförslag

Njut av din krämiga pasta carbonara precis som du vill. Det är gott att strö över riven pecorino eller parmesanost för extra smak. En skvätt färskpressad citronsaft kan ge din pasta en fräsch och syrlig touch.

Prova att servera den med sallad eller grönsaker. Det hjälper till att balansera den krämiga och feta smaken. Ett glas vin kan vara ett trevligt tillbehör till din pasta carbonara.

Du kan toppa med färska örter som persilja eller basilika. Det ger extra färg och smak. Gör pasta carbonara till din egen genom att lägga till det du gillar mest!

God och krämig pasta carbonara

5 from 2 votes
Portioner

4

Portioner
Total tillagningstid

30

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • 1 paket 1 Spaghetti

  • 50-100 gr 50-100 Parmesanost eller och Pecorino

  • 2 st 2 Äggulor

  • 120 gr 120 Pancetta eller bacon

  • 1 nypa 1 Svartpeppar, färskmalen

  • 100 ml 100 Grädde (om du föredrar)

Gör så här

  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Riv parmesanosten och pecorino fint. Separera äggulorna från vitorna och lägg äggulorna i en skål.
  • Blanda ostar och äggulor: I skålen med äggulor, tillsätt den rivna parmesanosten och pecorinon. Blanda väl tills du får en tjock men smidig sås. Om du vill ha en krämigare konsistens kan du tillsätta grädde här, men det är inte traditionellt i en klassisk carbonara.
  • Koka spaghettin. När den är klar, sila av vattnet men spara en kopp pastavatten.
  • Stek pancetta/bacon
  • Blanda pasta och sås: När spaghettin är klar, tillsätt den direkt till stekpannan med pancetta/guanciale. Blanda väl. Tillsätt ägg- och ostblandningen och rör om snabbt så att pastan blir jämnt täckt av såsen. Om såsen är för tjock kan du tillsätta lite av det sparade pastavattnet tills du får önskad konsistens.
  • Tillsätt en nypa svartpeppar och rör om.
  • Servera din pasta carbonara direkt, toppad med extra riven parmesan eller pecorino om så önskas.
  • Njut: Njut av din hemlagade Pasta Carbonara!

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Gå med i Facebookgruppen

Följ us på Facebook

Noah

Noah, en 30-årig svensk, är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.