...
Kåldolmar

Kåldolmar – en klassiker i det svenska köket

okt 26, 2023 | Huvudrätter

När jag tänker tillbaka på de mest minnesvärda måltiderna från min barndom, står kåldolmar alltid ut som en klar favorit. Denna traditionella svenska rätt, med sina fylliga smaker och tröstande värme, är inte bara en maträtt för mig; det är en resa tillbaka till de stunder när hela familjen samlades kring matbordet, skrattade, delade historier och njöt av varje tugga av dessa läckra fyllda kålblad.

Min barndoms doft – Kåldolmar

För mig är kåldolmar inte bara mat. De påminner mig om barndomens kök, där mormor varsamt rullade in köttfärsen i de gröna kålbladen. Jag minns hur jag som barn stod vid hennes sida, fascinerad av hennes skicklighet och tålamod.

Klassiska Kåldolmar

Smaken av minnen

Varje gång jag smakar på en kåldolme, dras jag tillbaka till de där stunderna. Den perfekta balansen av sött, salt och umami, det är som en tidsresa tillbaka till de där oskyldiga dagarna.

Det är smaken av skratt, av familjesammankomster, av de kärleksfulla händerna som förberedde dem.

Ritualen att skapa

När jag nu själv står i köket och rullar kåldolmar, känner jag hur traditionen lever vidare. Det är en meditativ stund, där varje rulle blir en hyllning till min mormor och mamma och de minnen vi delade.

Det är mer än bara matlagning; det är en kärleksfull ritual.

Kåldolmar en nostalgisk smakresa till mormors kök

5.0 from 3 votes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • Kåldomar
  • 1 vitkål

  • 1 gul lök

  • smör till stekning

  • 200 g blandfärs

  • 1 ägg

  • 1 potatis, kokt kall

  • 1 dl vispgrädde 40%

  • 1 nypa riven muskotnöt

  • salt och peppar

  • ½ dl ljus sirap

  • 4 dl kalvbuljong från tärning

  • Sås
  • kalvbuljong från formen

  • 2 dl vispgrädde 40%

  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

  • Skär ut stocken på vitkålshuvudet med en vass kniv.
  • Lägg vitkålshuvudet i en stor kastrull och fyll på med vatten så det täcker. Koka under lock i ca 10 minuter.
  • Ta upp kålhuvudet och lossa försiktigt på bladen. Lossa 8–10 blad och lägg dem på en handduk. Skär bort lite av den tjocka ”stammen” på varje blad.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Hacka löken fint och fräs mjuk i en liten klick smör. Blanda färsen med ägg, potatis, grädde, lök och kryddor. Färsen ska vara ganska lös, men formbar.
  • Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar.
  • Lägg över dolmarna i en eldfast form. Ringla över sirapen och tillaga i ugnen ca 1 timme. Dolmarna ska få lite färg på ytan.
  • Häll buljongen i formen efter halva tiden.
  • Häll skyn från de färdiglagade dolmarna i en kastrull och tillsätt grädden. Koka i ca 10 minuter och red sedan med majsstärkelse utrört i ca 1/2 dl vatten.
  • Smaka av såsen med salt och peppar.
  • Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon eller gelé. Inlagd gurka är smarrigt till.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Frågor och svar om Kåldolmar

Är det svårt att rulla kåldolmarna?

Det kan kännas lite klurigt första gången, men med lite övning blir det snabbt enklare. Ett tips är att blanchera kålbladen tills de blir mjuka och lätta att hantera. Använd sedan en sked för att lägga fyllningen på bladet och rulla ihop det försiktigt.

Vilken typ av kål är bäst att använda?

Vitkål är det traditionella valet för kåldolmar i Sverige. Men man kan experimentera med andra sorters kål som savoykål eller spetskål om man vill prova något nytt.

Kan jag förbereda kåldolmarna dagen innan?

Absolut! Kåldolmar kan förberedas i förväg och förvaras i kylskåp. Det gör dem till ett perfekt val när man vill ha en rätt som kan lagas i förväg.

Vilken sås passar bäst till kåldolmar?

Traditionellt serveras kåldolmar med gräddsås, lingonsylt och kokt potatis. Men de går också bra att servera med en tomatbaserad sås eller varför inte en fräsch yoghurtsås för en lättare variant?

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.