...
Baconröra

Baconröra smakrikt tilltugg

okt 12, 2023 | Köttbaserade, Förrätter

Baconröra är så magiskt gott och det passar till så mycket, från vardag till fest.

Baconröra är så god och smakrik. Du kan ha den som tilltugg på olika tillfällen. Den kan vara del av alla måltider, från frukost till middag.

Varför baconröra är en favorit bland många matälskare.

Baconröra är en klar hit. Den har smak. Det är riktigt gott. Det passar till många tillfällen. Man kan ha det till lunch, middag eller en myskväll.

Det funkar även bra till frukost på sängen. Man kan ha det på mingelsnittar. Man kan göra det mer kryddigt om man vill. Baconröra är bra på jul, nyår och Alla hjärtans dag.

Ingredienser

För att få till den perfekta baconröran behöver du bacon, smaksatt färskost eller crème fraîche, lök och några utvalda kryddor.

Bacon

Bacon ger maten en unik smak. Jag använder 2 paket bacon, ca 240 gr bacon för denna röra.

Smaksatt färskost eller crème fraîche: basen för röran.

Smaksatt färskost och eller crème fraîche är grunden för många röror. De gör röran krämig och smakrik. För baconröra, kan du välja antingen färskost, yoghurt eller crème fraîche. Alla ger en fin bas som lyfter smaken av baconet.

Du kan också blanda i andra saker som ost eller majonnäs för mer smak.

Du bestämmer vad du vill ha i din röra. Så prova dig fram och hitta din favorit blandning!

Lök: röd eller gul, beroende på smakpreferens.

Lök är en viktig del i baconröra. Du kan välja mellan röd eller gul lök. Det beror på vad du tycker om bäst. Jag brukar gilla röd lök bäst.

Men gul lök kan också vara gott. Den ger en lite annan smak. All lök är bra till mat, även soppor, grytor och köttfärssås. Så välj den sort du tycker mest om för din baconröra!

Kryddor: som svartpeppar, vitlök och eventuell chili.

Ibland brukar jag även ta i vitlök och svartpeppar. Dessa kryddor ger god smak till baconröran. Vissa tycker kanske att vitlök är för starkt men det blir milt när vi blandar det med baconet och creme fraiche.

Vill du ha en liten extra kick, kan du lägga till chili. Det ger en stark och het smak till röran. Men var försiktig! För mycket chili kan göra röran för stark. Börja med lite och lägg till mer om du vill ha mer hetta.

Övriga ingredienser: exempelvis paprika eller majs.

Paprika och majs kan ge din baconröra en fräsch smak. Dessa ingredienser gör röran lite söt och saftig. Du behöver bara skära dem i små bitar. Stäng av värmen efter att du har stekt bacon och lök.

Lägg i paprika och majs i skålen. Rör om dem tillsammans med bacon och lök. Nu är din baconröra klar att njuta av! Prova att lägga till dessa ingredienser nästa gång du gör baconröra.

Steg-för-steg Instruktioner

Stek bacon tills det blir krispigt.

Vi börjar med baconet. Mitt tips är att använda en panna. Varför? Det ger bäst resultat! Lägg baconskivorna i pannan. Använd ingen olja eller smör. Fettet i baconet räcker.

Låt pannan bli varm på medelhög temperatur. Vänd på baconet då och då. Efter en stund blir det krispigt. Ha tålamod, perfekt krispigt bacon tar tid!

Vill du steka bacon i ugnen?

Sätt ugnen på 220 grader och stek mitt i ugnen i omkring 6-8 minuter, men håll koll det kan gå fort! För mycket värme kan ge hårt, bränt bacon istället för knaperstekt

Hacka och stek löken tills den blir genomskinlig.

Hacka först löken. För att göra detta, undvik en lökhack eller mixer. Hacka den för hand istället. Ju mindre bitar du gör, ju snabbare blir löken klar.

Nu ska vi steka löken. Lägg de hackade bitarna i en varm stekpanna. Steka dem tills de är genomskinliga. Detta betyder att löken är färdig. Lök blir mjuk och söt när den är genomskinlig.

Då är det dags att blanda den med bacon och andra ingredienser.

Blandningen ska se jämn ut, med alla bitar runt samma storlek. Nu är min blandning klar att användas i röran!

Tillsätt färskost eller crème fraîche och rör om väl.

Nu ska vi göra röran krämig. Lägg i färskost eller crème fraîche i skålen med bacon och lök. Det är viktigt att röra om ordentligt. Det gör så alla smaker blandas väl. Så blir vår baconröra riktigt god och krämig.

Smaka av med kryddor och låt röran svalna innan servering.

Nu kommer det roliga – att sätta smak på vår baconröra. Jag provar och ger lite mer peppar, en nypa salt. Kanske en gnutta chili för lite extra värme. Varje krydda gör rätten ännu bättre.

Men vi är inte klara än! Det sista steget är att låta röran svalna innan vi serverar den. Detta steg är viktigt. Det hjälper smakerna att blanda sig och gör röran ännu godare.

Så, vi väntar tålmodigt medan vår baconröra svalnar till perfektion.

Serveringstips: på rostat bröd eller som fyllning till din bakade potatis.

Baconröra smakar toppen på rostat bröd. Det är enkelt och gott. Du tar en bit rostat bröd och lägger på röran.

Du kan ha baconröra som en dipp med grönsaker. Eller varför inte med chips? Smaka och se vad du tycker bäst om.

Och sist men inte minst, om fyllning till din bakade potatis.

Förvaring: hur man bäst förvarar baconröran för längre hållbarhet.

Det är lätt att förvara baconröran. Först, sätt röran i en behållare som inte släpper in luft. Då håller den sig längre fräsch. Sen, ställ den i kylskåpet.

Om du vet att du inte kommer äta röran snart, kan du frysa den. När du vill äta röran igen, ta ut den och låt den tina i rumstemperatur.

Inbjudan att dela med sig av egna tips och variationer.

Jag vill gärna höra om era bästa tips och ideér för att göra baconröran ännu bättre. Kanske ni har ett hemligt trick för att få baconet extra krispigt? Eller en favoritgrönsak som gör röran extra god? Dela med er av er kunskap! Det kan hjälpa oss alla att skapa den mest läckra baconröran någonsin.

Era unika variationer kan även ge inspiration till andra matälskare! Alla era ideér är välkomna, från nya smaker till serveringstips. Ingen idé är för liten eller för stor.

Låt oss tillsammans göra denna rätt till något helt eget och personligt!

Baconröra: Smakrikt tilltugg

5.0 from 3 votes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 240 gr bacon

 • 2 g crème fraîche eller smaksatt färskost, vitlök och örter

 • 1/2 lök

 • 1 tsk svartpeppar

 • 2 klyftor vitlök (valfritt, justera efter hur stark du vill ha den)

 • 1 nypa chili (valfritt, justera efter hur stark du vill ha den)

Gör så här

 • Stek bacon tills det blir krispigt. Lägg baconskivorna i en panna utan olja eller smör. Låt pannan bli varm på medelhög temperatur. Vänd på baconet då och då tills det blir krispigt. Om du vill steka bacon i ugnen, sätt ugnen på 220 grader och stek mitt i ugnen i omkring 8 minuter.
 • Hacka löken för hand i små bitar. Lägg de hackade lökbitarna i en varm stekpanna och stek dem tills de blir genomskinliga.
 • Blanda bacon, lök och övriga ingredienser i en skål.
 • Lägg i färskost eller crème fraîche i skålen och rör om ordentligt så att alla smaker blandas väl.
 • Smaka av med kryddor och låt röran svalna innan servering. Krydda med peppar, salt och eventuell chili. Prova dig fram för att hitta rätt smakbalans. Låt sedan röran svalna innan den serveras.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.