...
Gratinerade musslor i vitlök och parmesan

Gratinerade musslor med parmesan och vitlök

okt 19, 2023 | Förrätter, Skaldjur & Fisk

Vad sägs om att förvandla blåmusslor till något alldeles extra? En tallrik med gratinerade musslor är verkligen symbolen för fest och ren njutning. Med en härlig blandning av vitlök och parmesan skapar jag en krispig gratinering som ger dessa musslor en oförglömlig italiensk touch.

En enkel men ändå lyxig rätt som förgyller vilken stund som helst.

Att tänka på när du väljer färska musslor

När det kommer till musslor är färskheten nyckeln. Se till att välja musslor som är stängda eller som stänger sig när du knackar på dem. Om en mussla inte stänger sig, kan det vara ett tecken på att den inte är färsk. Dofta också på dem – de ska ha en frisk havslukt.

Gratinerade musslor med parmesan och vitlök

5 from 2 votes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

  • Gratineringen
  • 1 kg 1 färska blåmusslor eller frysta

  • 1-2 1-2 schalottenlökar

  • 2 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk 2 olivolja

  • 1 1/2 dl 1 1/2 finriven parmesan

  • 1 1/2 msk 1 1/2 finhackad persilja

  • 4 msk 4 ströbröd eller panko

  • 1 krm 1 peppar

  • Tillagning av färska musslor
  • 3 msk 3 olivolja

  • 1 1 shalottenlök

  • 1 1 vitlöksklyfta

  • 3–4 dl 3–4 vatten

Gör så här

  • Koka färska musslor
  • Skölj blåmusslorna under kallt vatten.
  • Låt rinna av.
  • Dra bort skägget. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den.
  • Finhacka schalottenlök och vitlök.
  • Fräs schalottenlök och vitlök i olja i en stor kastrull ca 2–3 minuter utan att det tar färg.
  • Häll på vatten och låt koka upp.
  • Lägg i musslorna och sätt på ett lock.
  • Låt koka 4–5 minuter. Skaka kastrullen och rör om efter halva tiden. Släng de musslor som inte öppnat sig. Lyft upp musslorna på ett fat.
  • Gratinera musslor
  • Tina musslorna (om frysta används).
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Blanda parmesan med schalottenlöken och vitlöken, persilja, ströbröd, olivolja, och peppar.
  • Bryt bort överdelen av varje musselskal och släng den. Lossa musslorna och lägg tillbaka i underdelen av skalet.
  • Lägg musslorna på en plåt.
  • Fördela ostblandningen på musslorna, sprinkla över lite olivolja och gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter tills de är gyllene.
  • Låt svalna några minuter.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Gå med i Facebookgruppen

Följ us på Facebook

Noah

Noah, en 30-årig svensk, är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.