...

Baconlindad sparris: Knepet för en lyxig förrätt

okt 3, 2023 | Förrätter, Köttbaserade

Baconlindad sparris, denna enkla men sofistikerade kombination av krispig bacon och fräsch sparris är inte bara en fröjd för ögat, utan även en smakupplevelse utöver det vanliga. Denna läckra rätt som garanterat kommer att bli en hit vid varje middagsbord.

Presentation av baconlindad sparris.

Detta är en riktig stjärna för alla matälskare. Just den här rätten ger en lyxig känsla. Det är enkelhet i sin bästa form. Du tar sparris och lindar in den i bacon.

Sen steker eller grillar du den. Baconet blir krispigt och sparrisen blir mjuk och god. Det tar inte lång tid alls, bara ungefär 10 minuter på medelvärme. Servera denna sparris rätt med kött, kyckling eller grönsaker om du vill.

Det är verkligen en vinnare på middagsbordet!

Varför denna kombination är en vinnare på middagsbordet.

Baconlindad sparris är en toppenrätt. Den är krispig, salt och full av smak. Det är lyxigt gott men ändå lätt att laga. Den kan bli den perfekte starten på en finmiddag. Allt blir bättre med bacon, även sparris! Dessutom kan du grilla den för bästa smak.

Smörj grillgallret lite med olja först. Så får du en riktigt fin smak. Jag brukar binda ihop två-tre sparrisar med en skiva bacon. Pröva det så får du se! Både du och dina gäster kommer att älska det.

Ingredienser

För att förbereda din lyxiga förrätt behöver du kvalitetssparris, bacon och utvalda kryddor.

Sparris: rekommenderad mängd och val av gröna eller vita.

Du behöver omkring sex till åtta bitar av sparris för en portion. Välj gröna sparrisstjälkar för en starkare smak. Om du vill ha en mildare smak, ta vita sparris. Grön och vit sparris smakar lika bra i detta recept.

Sparris och bacon är ett bra par på alla tallrikar!

Bacon: typ av bacon och skivans tjocklek.

Bacon är en viktig del i detta recept. Du kan välja vilken typ du vill. En del gillar vanligt bacon, andra föredrar rökt bacon för mer smak. Det spelar ingen roll så länge du tycker om det.

Tänk på att skivans tjocklek påverkar tiden det tar att laga maten. Nästa gång du köper bacon, prova olika sorter och se vilket som smakar bäst för dig!

Kryddor: som svartpeppar och eventuell örtsalt.

Jag använder alltid svartpeppar och örtsalt för min baconlindad sparris. De gör rätten ännu godare. Först kryddar jag sparrisen med lite olivolja. Sen strösslar jag över svartpeppar och örtsalt.

Det ger en fin smak som passar bra med bacon. Prova själv nästa gång du lagar baconinlindad sparris!

Tillbehör: exempelvis hollandaisesås eller citronklyftor.

Hollandaisesås och citronklyftor kan lyfta din baconinlindade sparris till nya höjder. Hollandaisesås ger en krämig och rik smak. Den passar bra ihop med sparris och bacon. Citronklyftor kan ge en fräsch touch.

De bryter mot baconfettet och kompletterar sparrisen.

Steg-för-steg Instruktioner

Först börjar vi med att förbereda sparrisen – tvätta den noga och ta bort de träiga delarna. Nästa steg är att svepa in varje sparris med en skiva bacon, se till att det täcker ordentligt.

Var försiktig så att du inte lindar baconet för hårt. Då kan sparrisen gå sönder!

Nu är det dags att tillaga vår sparris, välj mellan att grilla, steka eller ugnsbaka den. Slutligen, servera din sparris med stil.

Tillagning: grilla, steka eller ugnsbaka sparrisen.

Först tänker vi på tillagning. Vi kan grilla, steka eller ugnsbaka sparrisen. Jag gillar att grilla sparrisen på låg värme. Det ger en god smak.

Om du vill steka sparrisen, välj antingen grön eller vit sparris. Stek på medelvärme tills de är klara. Gillar du att ugnsbaka? Lägg då baconlindad sparris i en ugnsform eller på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Ugnsbaka i cirka 15 minuter. Dessa tre sätt är bra för att laga baconlindad sparris.

Servering: uppläggningstips och presentation.

Ta ut din baconlindade sparris från ugnen när den är klar. Lägg sparrisen på ett fint fat. Du kan lägga dem i en stapel eller sätta upp dem som ett stjärnmönster. Skär några citronklyftor och lägg dem bredvid.

Citronen ger en frisk smak till baconet. Om du vill, häll lite hollandaisesås över sparrisen. Såsen gör det extra gott! Servera maten när den är varm. Dina gäster kommer att bli imponerade av den här lyxiga förrätten!

Kryddvariationer: tillsätt chili eller vitlök för extra smak.

Du kan snabbt förändra smaken! Testa att strö över lite chili. Det ger en het twist som värmer upp måltiden. Du kan också lägga till vitlök. Den starka vitlökssmaken gifter sig perfekt med baconet och sparrisen.

Två olika smaker, men båda är lika njutbara. Släpp loss din kreativitet i köket och tillsätt kryddor du älskar mest. Det är roligt att prova nya smaker.

Serveringstips med olika dipp-såser.

Dipp-såser kan lyfta smaken på din baconlindade sparris. Här är några förslag. En parmesan- och citrondipp kan gjutas ihop snabbt. Allt du behöver är rivet citronskal, lite citronsaft, vitlök och en naturell yoghurt.

Denna sås ger en frisk smak till din sparris.

En annan valmöjlighet är en dipp-sås med majonnäs, crème fraîche och sweet chilisås. Denna kombination skapar en krämig och samtidigt het sås. Perfekt för dig som vill ha något starkare till din rätt.

Vinrekommendationer som passar till baconlindad sparris.

Ett torrt vitt vin passar bra. En Chardonnay med smak av citrus gör maten ännu godare. Även rosévin kan vara ett bra val, särskilt de med fruktig smak.

Men för dig som gillar rött vin mer, pröva en lätt Pinot Noir. Hitta det vin som gör maten ännu godare. Vin och mat skall smaka bra tillsammans. Så testa olika viner till baconlindad sparris och välj det du gillar mest.

Olika folk tycker om olika smaker!

Inbjudan att dela med sig av egna variationer och upplevelser.

Jag vill höra era idéer och erfarenheter. Baconlindad sparris kan göras på många sätt. Ni kanske har kryddat med något annat?? Eller kanske ni föredrar en annan sorts bacon?? Alla ändringar och tips är välkomna. Det är kul att prova nya saker i köket.

Kanske ni har kommit på egna knep som ingen annan tänkt på. Dela med er! Skicka bilder eller berättelser. Jag är nyfiken på vad ni har att säga. Era berättelser kan hjälpa andra till att bli bättre kockar.

Så skriv ned era bästa idéer och dela med er!

Baconlindad sparris: Knepet för en lyxig förrätt

5.0 from 5 votes
Portioner

4

Portioner
Tillagning

15

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 12-24 st sparris 12-24 (gröna eller vita beroende på smakpreferens)

 • 6-8 skivor 6-8 bacon (vanligt eller rökt, beroende på preferens)

 • En nypa En nypa svartpeppar

 • En nypa En nypa örtsalt

 • olivolja

 • Till servering: hollandaisesås (valfritt)

 • Till servering: citronklyftor (för en fräsch touch)

Gör så här

 • Förbered sparrisen: Börja med att rengöra sparrisen. Skölj dem under kallt vatten och torka dem sedan med en ren trasa. Klipp eller bryt av de träiga delarna längst ner på varje sparrisstjälk. Dessa delar är oftast svåra att tugga och ger inte en bra konsistens.
 • Linda in sparrisen med bacon: Ta en skiva bacon och linda försiktigt runt varje sparrisstjälk, från toppen till botten. Se till att baconet sitter ordentligt men inte för hårt, så att sparrisen inte går sönder.
 • Tillagning: Du har nu flera alternativ för att tillaga din baconlindade sparris:
 • Grilla: Om du väljer att grilla sparrisen, placera dem på en grill över låg till medelvärme. Grilla tills baconet är krispigt och sparrisen är mjuk, vilket vanligtvis tar mellan 10-15 minuter. Vänd dem då och då för att säkerställa jämn tillagning.
 • Steka: Om du föredrar att steka, värm en stekpanna över medelvärme. Lägg i sparrisen och stek tills baconet är krispigt och sparrisen är mjuk, vilket tar cirka 10-15 minuter. Vänd dem då och då.
 • Ugnsbaka: För att ugnsbaka, förvärm ugnen till 200°C. Placera den baconlindade sparrisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i cirka 15 minuter eller tills baconet är krispigt och sparrisen är mjuk.
 • Servering: När din baconlindade sparris är klar, placera dem på en serveringsplatta. De kan serveras antingen varma direkt från grillen, stekpannan eller ugnen, eller svalna något. Servera med valfria tillbehör som hollandaisesås eller citronklyftor för extra smak.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga Frågor

1. Vad är baconinlindad sparris?

Baconinlindad sparris är en lyxig förrätt där sparris lindas in i bacon och kan grillas, stekas eller bakas i ugn.

2. Hur tillagar jag sparris med bacon i ugn?

Att göra sparris i ugn med bacon är enkelt. Du kan gratinera det med parmesan eller bara linda in sparris med bacon och baka det.

3. Kan jag grilla sparris inlindad med bacon?

Ja, grillad sparris med bacon är en fantastisk förrätt. Grilla bara den baconinlindade sparrisen tills den blir krispig.

4. Vad kan vara ett gott recept med sparris och bacon?

Ett bra recept kan vara stekt sparris med bacon eller grön sparris i ugn lindad i bacon och toppad med parmesan.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.