...
Smulpaj med Persika

Smulpaj med persika – magiskt god

okt 9, 2023 | Desserter, Pajer

Detta receptet är en riktig höjdare, särskilt när persikorna är som bäst! Det är en dessert som är enkel att göra, men som ändå har det där lilla extra.

Smulpajens charm med sötma från solmogna persikor.

Solmogna persikor ger smulpajen en söt charm. Jag älskar hur saften från mogna persikor blandar sig med det söta smulet. Det skapar en fyllning som är saftig och söt. Och skorpan blir gyllene och perfekt krispig.

Allt detta gör denna smulpaj till en fantastisk dessert! Det bästa är att receptet kan ändras efter vad man vill ha. Du kan till och med göra smulpajen i en crockpot! Detta gör att du kan njuta av en varm, söt persikopaj när du vill.

Fyllning: Persikor, socker, eventuellt lite citronsaft.

Jag älskar att använda persikor. De ger en söt och saftig smak som är perfekt för en somrig dessert. Det är viktigt att välja mogna persikor för bästa resultat.

Det viktigaste är att balansera sötman i persikorna med rätt mängd socker. Detta gör den här enkla persikopajen till den bästa desserten.

Du kan också tillsätta lite citronsaft i fyllningen. Citronen ger en frisk och syrlig smak. Det kan hjälpa till att balansera den naturliga syran i persikorna. Men det här är valfritt.

Du kan justera mängden socker och citronsaft beroende på hur söt eller syrlig du vill ha din paj.

Smul: Vetemjöl, smör, socker, havregryn.

För att göra smul till paj behöver du bara fyra enkla saker: vetemjöl, smör, socker och havregryn. Blanda dessa med dina fingrar tills de liknar små smulor. Var noga så att du inte knådar degen för mycket, då blir den inte lika krispig.

Du kan använda detta smul som bas för olika sorters pajer med frukt eller bär. Om du vill ha mer knäckig konsistens i ditt smul, tillsätt farinsocker. Det här är mitt favoritrecept för att göra en perfekt persikopaj.

Nu är det din tur att prova!

Steg för steg

Förbered persikorna genom att skala, ta bort kärnhuset och skiva dem. Kombinera persikoskivorna med socker och eventuellt lite citronsaft för att få fram optimal sötma. Skapa sedan smulblandningen genom att blanda vetemjöl, smör, socker och havregryn tills en grynig konsistens uppnås.

Montera pajen genom att placera persikoskivorna i en pajform och toppa sedan med smulet. Grädda pajen i rätt temperatur och tid för en krispig och gyllene yta.

Gräddning: Rätt temperatur och tid för en krispig och gyllene yta.

När man gräddar smulpajen med persika är det viktigt att ha rätt temperatur och tid för att få en krispig och gyllene yta. Genom att följa stegen för gräddning kommer pajen att vara perfekt varje gång.

Det är avgörande att använda rätt temperatur och tid för att uppnå den önskade konsistensen och färgen på pajens yta.

Variationer av receptet

– Blanda i hallon eller blåbär för en fruktig twist.

– Tillför kanel, kardemumma eller mandelflis i smulet för extra smak.

– Testa med en skvätt amaretto eller brandy för en vuxen touch.

Smulkryddor: Lägg till kanel, kardemumma eller mandelflis i smulet för extra smak.

Ett sätt att ge smulpajen med persika extra smak är genom att lägga till smulkryddor som kanel, kardemumma eller mandelflis i smulet. Dessa kryddor kan ge en härlig arom och unik smak till pajen.

Kardemumma ger en skarp smak, medan mandelflis ger en knaprig och nötig smak. Genom att experimentera med smulkryddor kan du skapa en spännande och smakrik smulpaj.

Fyllningstwist: Prova med en skvätt amaretto eller brandy för en vuxen touch.

Ett enkelt sätt att ge din smulpaj med persika en vuxen touch är att lägga till en skvätt amaretto eller brandy i fyllningen. Detta ger en subtil och sofistikerad smak som passar perfekt för en speciell kväll eller när du vill imponera på dina gäster.

Amaretto har en nötig smak som kompletterar persikans sötma, medan brandy ger en mer robust och varm smakprofil. Prova det och upptäck hur den här lilla twisten kan lyfta din paj till en helt ny nivå av njutning.

Tips och tricks

Välja de bästa persikorna: Tips för att hitta mogna och saftiga persikor.

När det gäller att välja de bästa persikorna finns det några saker att tänka på. Först och främst är det viktigt att se till att persikan är mogen. En mogen persika ska ha en gyllene eller orange färg och vara mjuk att trycka på.

Du kan också lukta på persikan – om den har en fruktig och söt doft är det ett tecken på mognad. Undvik persikor med mjuka fläckar eller brunaktiga områden, eftersom det kan vara tecken på övermognad eller dålig kvalitet.

För att öka chansen att få saftiga och söta persikor är det också bra att köpa dem i säsong.

Serveringsidéer: Föreslår vaniljglass, vispad grädde eller kanske lite karamellsås.

När det kommer till servering av din paj, finns det flera goda alternativ att välja mellan. En klassisk kombination är att servera pajen tillsammans med vaniljglass för att skapa en perfekt balans.

För den som föredrar något lite lättare kan man istället välja att vispa grädde och ha på toppen av pajen. För den som vill lyxa till det kan man även addera lite karamellsås för en extra söt och smakrik touch.

Det finns inget rätt eller fel här, så det är bara att välja det som passar ens egen smak bäst!

Smulpaj med persika: Sommarens soliga dessert

4.0 from 4 votes
Paj

1

paj
Tillagning

40

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 4-5 st 4-5 mogna Persikor

 • 50 g 50 socker (justera efter sötma av persikor)

 • 1 tsk 1 citronsaft (valfritt)

 • 100 g 100 Vetemjöl

 • 75 g 75 smör, kallt och tärnat

 • 50 g 50 socker

 • 50 g 50 havregryn

Gör så här

 • Skala persikorna. Ett tips är att doppa dem i kokande vatten i några sekunder och sedan direkt i iskallt vatten för att underlätta skalningen.
 • Dela persikorna på mitten, ta bort kärnhuset och skär dem i tunna skivor.
 • I en skål, kombinera persikoskivorna med socker. Om du önskar, tillsätt en skvätt citronsaft för att balansera sötman.
 • I en annan skål, kombinera vetemjöl, smör, socker och havregryn.
 • Använd dina fingrar för att nypa samman ingredienserna tills en grynig konsistens uppnås.
 • Fördela persikofyllningen jämnt i en pajform.
 • Strö smulblandningen över persikofyllningen.
 • Förvärm ugnen till 180°C .
 • Placera pajformen i ugnen och grädda i ca 30-40 minuter eller tills smulet är gyllene och krispigt.
 • Låt svalna något innan servering.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga Frågor

Kan jag använda inlagd persika i min Smulpaj?

Ja, du kan använda inlagd persika i din smulpaj. Det finns många inlagd persika recept som kan ge din paj en söt och smakrik touch.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.