...
Banoffe paj

Banoffee paj: En söt och krämig dröm

okt 7, 2023 | Desserter, Pajer

Banoffee paj är en smakrik dessert som förenar söt karamelliserad mjölk, färska bananer och knapriga digestivekex. Alltså detta är en magisk dessert!

Ursprunget och populariteten av banoffee paj.

Banoffee paj kom till i England. Den blev snabbt populär över hela världen. Folk älskar den för att den är söt och krämig. Banoffee paj har lager av kola, bananer, grädde och choklad.

Det är en dröm klädd i kola och choklad! Den här pajen bakas inte i ugnen. Den har en spröd botten av digestivekex. Så det är en efterrätt som är lätt att göra. Alla kan prova att göra en banoffee paj!

Ingredienser

För botten behöver du digestivekex och smör. Fyllningen innehåller bananer och ljuvligt karamelliserad mjölk. Slutligen, för toppningen, vispa vispgrädde och antingen lite kakao eller riven choklad.

Botten: digestivekex, smör.

Först tar vi Digestivekex. Jag krossar dem till fina smulor. Det gör jag med en kavel eller i en matberedare. Då blir det lätt att jobba med kexen. Sedan smälter jag smör. Jag blandar det smälta smöret med digestivekexsmulorna.

De blandas väl tills de ser ut som våt sand. Så skapas botten till en banoffee paj.

Det är viktigt att botten är fast och jämn. Jag trycker ner smulblandningen i pajformen. Jag använder baksidan av en sked för att få det jämnt. Det ska vara riktigt packat! Då håller botten ihop när du skär din paj senare.

Nu är din botten redo!

Fyllning: Bananer, karamelliserad mjölk.

Fyllningen är hjärtat i vår banoffee paj. Den görs enkelt med bananer och karamelliserad mjölk. Först skalar och skär jag bananerna i skivor. Jag lägger dem sedan på botten av pajen.

Det andra steget är att göra den karamelliserade mjölken. Man kan köpa den färdig, men jag föredrar att göra min egen. Jag kokar en burk kondenserad mjölk tills den blir tjock och byter färg till en djup karamellton.

Då häller jag den över bananerna och låter det svalna. Det blir som en sötsyrlig dröm! Dessa två delar ger oss en underbar smakkombination som gör denna paj så älskad!

Toppning: vispgrädde, kakao eller riven choklad.

Nu kommer vi till den sista delen. Din paj behöver en toppning. Du kan välja mellan kakao eller riven choklad. Först, vispa grädden till den är fluffig och lägg eller spritsa den på din paj. Den ska se ut som ett vitt, fluffigt moln.

Sedan kan du strö över lite kakao för en rik, mörk smak. Om du vill ha mer sötma, använd riven choklad istället. Det viktiga är att toppningen blir hög. Det gör din banoffee paj ännu godare och framförallt härlig att se på!

Skapa karamellfyllningen: processen för att koka kondenserad mjölk.

Hur du skapar karamellfyllningen genom att koka kondenserad mjölk. Det är enkel process men den tar lite tid. Ta en burk kondenserad mjölk och lägg den i en stor kastrull.

Häll vatten i kastrullen tills burken är helt täckt. Sätt på locket och låt det koka. Efter cirka 2,5 till 3 timmar är din karamellfyllning klar. Var försiktig när du tar ut burken, den kommer att vara väldigt varm.

Låt den svalna innan du öppnar den. Nu har du en perfekt karamellfyllning till din banoffee paj!

Varje lager ger mer smak och djup till min paj. Det är viktigt att göra lagren rätt för att få en bra balans mellan de olika smakerna i vår banoffee paj. När jag är klar med lagren, är det dags för nästa steg!

Variationer av receptet

Du kan enkelt mixa upp ditt banoffe paj-recept genom att testa olika bottnar, chokladbitar eller nötkross för extra textur, eller kanske till och med salt karamell istället för traditionell.

Nyskapande i köket kan leda till otroliga smakkombinationer, så våga experimentera!

Alternativa bottnar: olika sorters kex eller till och med en botten baserad på nötter.

Du kan skapa din egen twist på banoffeepaj. Du kan pröva olika kex för botten. Du kanske gillar att blanda vanliga digestivekex med chokladkakor. Det blir ett spännande smaktest! Eller varför inte prova en botten med nötter? Mandlar eller valnötter ger en fin touch.

Jag har testat det och det blir jättegott! Så våga vara lite busig i köket när du gör din banoffeepaj.

Användning av salt karamell istället för traditionell karamell.

Salt karamell ger en ny smak till banoffee paj. Den är lite salt och söt på samma gång. Det ger ett annat djup till pajs sötma. Byta ut vanlig karamell med salt karamell är lätt.

Du gör det på samma sätt som du gör vanlig karamell.

Det är bra att prova nya saker i köket. Salt karamell kan vara en rolig vändning för ditt pajrecept. Det gör smaken mer intressant. Det kan vara precis vad du behöver för att göra din banoffee paj ännu bättre.

Prova det nästa gång du bakar!

Tips och tricks

För att få den perfekta karamellkonsistensen bör du koka den kondenserade mjölken långsamt. Se till att lagra banoffee pajen i kylskåpet för att säkerställa bästa smak och konsistens.

Om du vill ta din paj till nästa nivå, servera den tillsammans med en kula av din favoritglass.

Lagra banoffee paj för optimal smak och konsistens.

Jag vet att du vill äta din banoffee paj nu, men ha tålamod! Efter att ha lagt så mycket arbete på den, låt den nu vila i kylskåpet. Det här är hemligheten bakom en banoffee paj med bästa smak och konsistens.

Minst tre timmar ska den vara där, men det är bäst över natten. Detta gör att alla smaker blandas väl och pajen blir fast och god. Se till att pajen är täckt för att behålla dess färskhet och smak.

Ha nu njutning av din perfekta banoffee paj!

Banoffee paj

5.0 from 5 votes
Paj

1

paj
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • 200 g digestivekex

 • 100 g smör, smält

 • 3-4 bananer, skivade

 • 1 burk karamelliserad mjölk (kondenserad mjölk om du gör den själv)

 • 3 dl vispgrädde

 • 50 g kakao eller choklad riven

 • kolasås

Gör så här

 • Krossa digestivekex till fina smulor med hjälp av en kavel eller i en matberedare.
 • Smält smöret och blanda det med kexsmulorna tills det ser ut som våt sand.
 • Tryck ner smulblandningen i en pajform, använd baksidan av en sked för att få det jämnt och packat.
 • Om du gör din egen karamelliserad mjölk: Lägg en burk kondenserad mjölk i en stor kastrull. Täck burken med vatten, sätt på locket och låt koka i 2,5 till 3 timmar. Låt svalna innan du öppnar den.
 • Skala och skär bananerna i skivor.
 • Lägg ett lager av bananskivor över den svalnade pajbotten.
 • Häll en god mängd karamelliserad mjölk över bananskivorna. Upprepa dessa steg tills pajen är full med lagren.
 • Vispa grädden tills den är fluffig och spritsa den över pajen.
 • Riv mörk choklad över grädden. Du kan även skiva lite bananer och lägga på toppen
 • Strö antingen chokladriven eller pudra lite kakao över pajen för en fin finish. Och om du vill ha det där extra så stringla över kolasås över hela pajen

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Vanliga Frågor

1. Vad är banoffee paj?

Banoffee paj är en efterrätt med krossad digestive och karamelliserad mjölk. Den har smaker av banan och toffee, därav namnet banoffepaj.

2. Hur gör man en banoffee paj?

Ett traditionellt banoffee paj recept innefattar att göra en tårta med kondenserad mjölk, krossade digestivekex och sedan toppa den med banan och toffee.

3. Kan jag lägga till andra frukter i min banoffee paj?

Ja, du kan! En populär variant är banoffee paj med hallon. Det ger en extra söt och syrlig smak som kompletterar karamelliserad mjölk perfekt.

4. Vad menas med “banankolapaj” och “dulce de leche tårta digestive”?

Både “banankolapaj” och “dulce de leche tårta digestive” refererar till samma typ av dessert som banoffee paj. Båda innehåller söta element som banana, karamelliserad mjölk – eller dulce de leche – och digestivekex.

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.