...
Ananaspaj

Ananaspaj – en tropisk dröm

okt 9, 2023 | Desserter, Pajer

Ananas i bakning har skapat minnesvärda dessertupplevelser över hela världen och denna tropiska fruktpaj är inget undantag.

Ananas i bakning och dess uppskattade plats i dessertvärlden.

Ananas är känd för sin ljusa, söt och lite syrlig smak. Dess placering i dessertvärlden är stor. Ananas används ofta i bakning. Folk gillar att äta den både rå och bakad.

Den är särskilt god som fyllning i pajer. Ananaspaj är mycket populär.

Tänk på att smaken av ananaspaj kan variera. För en tårta med starkare ananassmak, använd färsk ananas istället för konserverad.

Oavsett vilken du väljer, kommer din ananaspaj att bli en hit!

Färsk jämfört med konserverad.

Färsk ananas och konserverad ananas är olika. Färsk ananas har en stark och söt smak. Den är bra att använda i ananaspaj. Men den kan vara svår att skära. Du kan också välja att använda konserverad ananas vilket jag nästan alltid använder. Den har en mildare smak än färsk ananas.

Konserverad ananas är redan skalad och skuren. så den är lätt att använda. Men du måste slå av lagen innan du använder den. Så båda typerna av ananas kan användas i pajen.

Det beror på vilken smak du gillar bäst. Både färsk och konserverad ananas kommer att ge din paj den där tropiska njutningen. Dra nytta av detta när du gör din egen ananaspaj.

Tillvägagångssätt

Börja med att förbereda ananasen, rensa bort skalet och skär den i tärningar. När det gäller pajbotten, blanda ingredienserna ordentligt, kavla ut degen tunt och förgrädda den i ugnen.

För ananasfyllningen, blanda samman ananastärningarna med de andra ingredienserna och häll över den förgräddade pajskalet. Grädda därefter pajen vid rätt temperatur under en specifik tid för att uppnå bästa resultat.

Receptvarianter

För en tropisk vändning, tillsätt lite kokos till ditt ananaspaj. Prova att använda olika kryddor som chili eller ingefära för att ge din paj ett extra kick. Du kan även blanda in andra frukter som mango eller banan för att göra din ananaspaj ännu mer exotisk.

Tillsättning av kokos för en tropisk twist.

Det finns flera sätt att göra det. Du kan lägga kokos i fyllningen. Eller strö den på toppen. Några av er kanske gillar att blanda den med rom också. Prova och se vad du gillar bäst!

Användning av kryddor som chili eller ingefära.

Chili och ingefära är kryddor som kan ge ananaspajen extra smak. De ger en het ton som kan lyfta ananasens sötma. Men var försiktig! För mycket kan ta över alla andra smaker.

Så prova dig fram. Det blir en spännande smakkombination.

Blandning av andra frukter, som mango eller banan.

Ibland min ananaspaj blandar jag in andra frukter. Mango och banan är perfekta val! De gör också pajen saftigare och mer smakrik.

Prova det!

Att förhindra en blöt paj med ananasens saftighet.

Ananasen kan ibland bli väldigt “blöt”. Men det finns en lösning! Använd potatismjöl i fyllningen. Det suger upp en del extra vätska från ananasen.

Så din paj blir perfekt, inte blöt.

Det är lätt att lägga till potatismjöl. Blanda det bara med ananas innan du lägger det i pajbotten. Så enkelt är det!

Förvaringsråd för längre hållbarhet.

Jag vill dela några tips på hur du får din ananaspaj att hålla längre. Efter att du har bakat och låtit din paj svalna helt, ska den förvaras i en lufttät behållare. Jag lägger alltid min paj i kylskåpet, där den kan hålla sig god i upp till 1-2 dagar.

Ett annat tips är att lägga ett papper över pajen innan jag stänger behållaren, det hjälper till att hålla den torr och undvika att den blir kladdig. Om du planerar att spara din paj ännu längre, kan du faktiskt frysa den.

Men kom ihåg, frys den utan grädde eller gräddtäcke först.

Serveringsförslag: passande tillbehör och smakkombinationer.

Tillbehör kan lyfta din pajupplevelse till nästa nivå. Här är några förslag:

 1. Servera ananaspaj med glass. Det ger en kontrast mellan det fräscha och krämiga.
 2. Använd olika smakkombinationer när du gör din paj. Prova att lägga till lite chili eller ingefära.
 3. Blanda i andra frukter som mango eller banan i ananasfyllningen.

Ananas paj: Tropisk njutning i varje tugga

5.0 from 3 votes
4–6 personer

1

paj på 27 cm
Tid

40

minutes
Cook mode

Håll skärmen på din enhet tänd

Ingredienser

 • Pajdeg
 • 150 g rumstempererat smör

 • 1 dl strösocker

 • 3 dl vetemjöl

 • 1 tsk bakpulver

 • Fyllning
 • 140 -150g färsk eller krossad ananas på burk

 • 2 dl crème fraiche

 • 1 ägg

 • 1 dl strösocker

 • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

 • Rör ihop rumsvarmt smör med strösocker, vetemjöl och bakpulver. Platta ut degen i en pajform på 27 centimeter i diameter.
 • Skär färsk ananas i fina bitar. Om du använder burk, slå av lagen från den krossade ananasen. Blanda ananasen med crème fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker. Slå fyllningen i pajen och grädda i 175°C på över- och undervärme i 40 minuter. Servera med vaniljsås.

Gillade du receptet?

Tagga @restauranggrannen på Instagram och hashtagga det med #restauranggrannen

Noah

Noah är en kulinarisk trollkarl som omvandlar enkla rätter till mästerverk. Hans passion för matlagning och äventyr återspeglas på "Restauranggrannen", där varje inlägg bjuder in till en smakrik resa.

För information: Några av länkarna i den här artikeln kan vara affiliate-länkar, vilket gör att jag kan få en ersättning det är helt utan kostnad för dig om du bestämmer dig för att handla något. Allt det jag rekommenderar är produkter jag personligen har använt och står bakom.